Közhasznú kisajátítás Aggódnak a magántulajdonért

2018. június 22., péntek, Belföld

Alkotmányellenesnek tartja az RMDSZ a közhasznú kisajátításokat szabályzó törvény legutóbbi módosítását, ezért a törvény felülvizsgálása céljából óvást fogalmazott meg tegnap az alkotmánybíróságon.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, aggályosnak tartják a közhasznú kisajátításra vonatkozó törvény módosítását, hiszen olyan kifejezések kerültek a törvény szövegébe, amelyek többféleképpen értelmezhetőek, így a közhaszon érdekében gyakorlatilag bármilyen indokkal elindulhat a kisajátítás folyamata. „A június 13-án megszavazott törvénybe bekerült egy olyan passzus, amely kimondja, hogy városmegújításra, regenerációra hivatkozva bármilyen magántulajdont ki lehet sajátítani. A városmegújítás azonban rengeteg dologról szólhat, ezt nem pontosították a törvény szövegében, így visszaélésekre kerülhet sor, amelyek a magántulajdonhoz való alapvető jogot alapjaiban rengetnék meg” – mutatott rá a politikus.
A képviselő példaként elmondta, amennyiben egy önkormányzati vezető valamilyen beruházást indítana a közjó érdekében, és az érintett ingatlan magántulajdonban van, akkor nem sajátíthatja ki önkényesen azt, csak azért, mert városmegújításra, regenerációra hivatkozik. Úgy vélte, ha a parlament által elfogadott törvény érvénybe lép, várhatóan számos problémát okoz, mert többféleképpen értelmezhető, hogy mikor indokolt a kisajátítás. Korodi azt reméli, a taláros testület hamarosan tárgyal a szövetség óvásáról, és helyt ad módosításnak, hogy a parlamentben pontosítható legyen a jogszabály. „A magántulajdonhoz való jogot nem lehet ilyen pontatlan, többféleképpen értelmezhető előírásokkal veszélyeztetni” – fogalmazott a képviselő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2018-06-22: Nyílttér - :

Rendhagyó színházi évad

Felemelő ünnepségekről számolt be az Aradon megjelenő Nyugati Jelen napilap. Két színház is ünnepelt: a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház létrehozásának 65. évfordulójára emlékezett, Aradon pedig ünnepi körülmények között idézték fel az itt meghonosodott magyar színjátszás kétszáz esztendejét. A két szomszédvár – fordulhatunk a kifejezésért akár Vörösmartyhoz, s nem is járunk messzire az igazságtól – igen jelentős szerepet játszott az egyetemes magyar művelődéstörténetben, legyen szó szépirodalomról, újságírásról, de leginkább színházról.
2018-06-22: Belföld - :

Díjcsökkenés következik

Évente hozzávetőleg akár 100 lejes megtakarítást eredményezhet az RMDSZ azon kezdeményezése, amelyről szerdán végső egyöntetű döntést hozott a képviselőház.