Utólagos bírság a székely zászlóért

2018. július 4., szerda, Belföld

42 642 lejes bírságot szabott ki Maros megye tanácselnökére a marosvásárhelyi táblabíróság, amiért Péter Ferenc – még szovátai polgármesterként – nem távolította el a székely zászlót a városháza épületéről.

„Tudomásul vettem a bíróság döntését, de közösségi vezetőként, az RMDSZ képviseletével együtt mindent meg fogunk tenni, hogy a román törvények megengedjék a kisebbségek és régiók szimbólumainak használatát, minden korlátozás nélkül. (…) Abszurdnak és nevetségesnek tartom, hogy egy Európai Uniós tagállamban megbüntessenek egy közösség jelképének használata miatt.

Ez ellentmond a szabad véleménynyilvánítás elveinek, Románia pedig ismét kettős mércét alkalmaz: például Bukovinában, amely történelmi és nem közigazgatási régió, semmilyen korlátozás és büntetés nincs a térség zászlajának kitűzése miatt, minket pedig 50 ezer lejre bírságolnak ugyanezért” – nyilatkozta Péter Ferenc, aki a Maros megyei RMDSZ elnöke is.

A szervezet által kiadott közleményben az önkormányzati vezető leszögezi: a kisebbségi szimbólumok használata „semmilyen fenyegetést nem jelent a román társadalom vagy a román állam számára, épp ezért a (magyar) közösség nem tud lemondani róluk”.

Péter Ferenc úgy véli, a székely zászló miatt indított perek sorozata világosan megmutatja, mennyire tartja tiszteletben Románia a magyar közösség jogait. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2018-07-04: Világfigyelő - :

A német CDU/CSU pártszövetség lezárja a menekültügyi vitát

Megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról – jelentette be hétfő este Berlinben Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke.
2018-07-05: Közélet - Iochom István:

Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán /FRISSÍTVE: Börtönbe vitték a vármegyéseket/ (Székelyföldi terorrvád)

Tíz tárgyalás után a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéken megszületett a végleges és visszavonhatatlan ítélet a terrorizmussal vádolt kézdivásárhelyi Beke István és Szőcs Zoltán büntetőperében. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két tagját azzal vádolták, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhelyen a Gábor Áron téren 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben. A taláros testület szerdán öt-öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vármegyést anélkül, hogy figyelembe vette volna, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság ügyészei nem tudták konkrét bizonyítékokkal alátámasztani a rendkívül súlyos vádakat.