Elutasították a Batthyáneum visszaszolgáltatását

2018. július 5., csütörtök, Belföld

Első fokon elutasította a gyulafehérvári táblabíróság a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, az ügy várhatóan a legfelsőbb bíróságon folytatódik.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól.

A Jakubinyi György érsek által képviselt gyulafehérvári főegyházmegye azt követően fordult a bírósághoz, hogy a kormány restitúciós bizottsága 2015 novemberében elutasította a katolikusok visszaszolgáltatási kérelmét, amely a Batthyáneum könyvtárra és annak legfelső szintjén levő csillagvizsgálóra vonatkozott.

Komáromi Attila, az egyház ügyvédje korábban elmondta: az épületet a kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendelettel visszaszolgáltatta, a parlament pedig 2002-ben törvényerőre emelte a kormányrendeletet. A jogszabály tételesen rendelkezik a Batthyáneum és más ingatlanok visszaszolgáltatásáról, csakhogy a román állam intézményei nem hajtották ezt végre.

2012-ben az Emberi Jogok Európai Bírósága bírságot rótt ki a román államra, amiért 14 év alatt nem értesítette az egyházat arról, hogy milyen döntést hozott a Batthyáneum ügyében; három évre rá utasította el a kormány restitúciós bizottsága a visszaszolgáltatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1796
szavazógép
2018-07-05: Máról holnapra - Nagy D. István:

Feláldozott Iustitia

A román demokrácia egyik legsötétebb napja a tegnapi, a parlamenti képviselők enyhe többségének sikerült ugyanis történelmi mélypontra juttatni a jogalkotást. A büntető törvénykönyv (Btk.) szinte menetrendszerű, a tragikomikus és botrányos elfogadásával párhuzamosan Justitia palotáiban is elszabadulni látszottak a démonok.
2018-07-05: Belföld - :

Nehéz az érettségi

Az érettségire jelentkezők 67,7 százalékának sikerült a vizsgája az ideiglenes eredmények szerint.