Árvízvédelem kormánypénzből

2018. augusztus 7., kedd, Közélet

Újabb pénzt különített el a kormány a június-júliusi árvízkárok következtében sürgőssé váló munkálatokra. A víz- és erdőgazdálkodási tárca költségvetését a legutóbbi kormányülésen közel 60 millió lejjel egészítették ki, hogy Háromszék mellett Fehér, Argeș, Bákó, Brassó, Krassó-Szörény, Gorj, Hargita, Ialomița, Máramaros, Neamț, Suceava és Vâlcea megyében a folyók és patakok mentén elvégezzék a szükséges helyreállítást.

  • Amikor megduzzadt a Kászon-patak. Fotó: Iochom István
    Amikor megduzzadt a Kászon-patak. Fotó: Iochom István

Kovászna megye 7,1 millió lejt fordíthat az áradás sújtotta településeken elengedhetetlen árvízvédelmi munkálatokra, a szaktárca honlapján közzétett összesítés szerint mintegy tíz háromszéki településen dolgoznak majd a folyók és patakok mentén. A legjelentősebb keretből (4,2 millió lej) a Kászon-patakon, Kézdioroszfalu és Kézdiszentlélek térségében végeznek a partok és gátak megerősítését, helyreállítását célzó munkálatokat, illetve mederszabályozást.

A Feketeügyön szükséges hasonló beavatkozásokat Szentkatolna, Hatolyka, Imecsfalva, Szentivánlaborfalva és Uzonfüzes térségében végzik el kormánypénzből, a helyreállításra fordítható keret 453 ezer lej.

Az áradás által leginkább sújtott községekben, Dobollón és Kökösben is elengedhetetlenné vált az árvízvédelem: a Tatrang védőgátján, Márkosréten és Kökösbácsteleken is dolgoznak majd a tárca által elkülönített 1,3 millió lejből. Dobollón és Márkosréten a Dobolló-patakon vált szükségessé a védőgát helyreállítása, a beruházásra 1,2 millió lejt adott a minisztérium. A leosztott pénzkeret elegendő a június-júliusban keletkezett árvízkárok helyreállítására, a kivitelezés érdekében pedig gyorsított eljárásban hirdetnek közbeszerzést – vázolta lapunk érdeklődésére a megyei vízügyi hivatal főmérnöke.

Sándor László rámutatott, előbb a tervezést, majd a munkálatokat kell meghirdetni, véleménye szerint a legjobb megoldás az lenne, ha csomagban kérhetnének ajánlatot a szolgáltatásokra. Kérdésünkre, hogy mikorra végezhetők el a szükséges beavatkozások, nem tudott pontos válasszal szolgálni, mint mondta, egy­előre az is kérdéses, hányan jelentkeznek majd a közbeszerzésen. A főmérnök elmondta azt is, a már említett beruházások mellett a Gelence-patakon is indokolt többek közt a patakmeder megerősítése, a munkálatok értékét 4–5 millió lejre becsülte. A Kászon-patakon is van még tennivaló Szárazpataktól Katrosa felé, mint megjegyezte, ez azonban nagyobb volumenű tanulmányt, tervezést igényel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1765
szavazógép
2018-08-07: Máról holnapra - Farkas Réka:

Elvitatkozott autonómiaküzdelem

Mintha lekerült volna a magyar politikum napirendjéről Székelyföld területi autonómiája, úgy tűnik, az év elején megkötött, csekély tartalommal bíró hárompárti megállapodással és az érdemi vitát is alig generáló parlamenti beterjesztéssel kipipálták az idei teendőket. Az autonómiáról szóló beszélgetések – ha néhány nyári tábor, konferencia lehetőséget teremt rájuk – ugyanott tartanak, mint tíz éve: hogy éppen időszerű vagy sem; melyik út lenne helyesebb, apránként taktikázva felépíteni vagy egyből a maximumot követelni; kell-e népszerűsíteni, elmagyarázni lényegét a magyaroknak; s mily fontos lenne megértetni a románokkal, hogy mit is akarunk. Közben telnek az esztendők, tapodtat sem kerültünk közelebb a célhoz, sőt, immár korábban szerzett jogainkat is folyamatosan nyirbálja, csorbítja a mindenkori román hatalom.
2018-08-07: Jegyzet - Kuti János:

Iohannis melléfogott? (A múlt hét)

Sokan vádolták megválasztása óta elnökünket, Klaus Iohannist azzal, hogy lassú, mint a lajhár, és nem reagál a honi történésekre. Miután a kormánypártok felfüggesztéssel is megfenyegették, és közeledik az újabb elnökválasztás, felgyorsult, mint egy Forma–1-es autó meredek kanyar után (csak nehogy nekimenjen a gumifalnak), és mindenhez hozzákap, mint tyúk a takonyhoz.