Költözne ide a herceg!

2020. augusztus 14., péntek, Jegyzet
Kuti János

Olyan szép reklámfilmet láttam a brit trónörökössel, hogy a meghatottságtól azóta is sírhatnékom támad. A hercegi szöveg alatt szebbnél szebb tájak, vidékek, műemlékek, vadállatok képsorai peregtek, és Károly herceg arra biztatott, hogy ha a koronavírus miatt nem mehetünk külföldre (gondolom, spárgát szedni Németországba, epret Spanyolországba, elmosogatni Angliába), szabad időnkben fedezzük fel mi is az országot, legyünk büszkék természeti adottságaira, vadvilágára, román hagyományaira, kultúrájára, gasztronómiájára. Mikor bő harminc évekkel ezelőtt útlevél híján nem utazhattam külföldre, nekem is pont ilyen jó szívvel ajánlották a honi látnivalókat, akkor is volt mit nézni, ne mind lófráljunk annyit.

A jó kis reklámfilmben végigmutogatták az országot a Vaskaputól a szász erődtemplomokig, a moldvai kolostorokig. Hál’ istennek, Kálnoky gróf jelenlétén kívül magyar vonatkozású dolgokkal nem kérkedtek, jól is nézett volna ki, ha miközben a herceg nagy őséről, Vlad Țepesről regél, a nem létező Székelyföldet mutogatják. Tapasztalt vendég a mi hercegünk, aki ilyen formán tulajdonképpen visszavezethetné családfáját akár Decebalig és a római császárokig is. Jól tudja ő, hogy itt nem tanácsos magyar felmenőkkel dicsekedni, bizonyára ezzel magyarázható, hogy megfeledkezett Rhédey Klaudia grófnőről, aki édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek ükanyja vala, és akit magyar volta miatt jobb elfeledni, mint annyi más magyar vonatkozású dolgot Erdélyben.

Persze, milyen a protokoll, II. Erzsébet is Vlad Țepesre sandíthatott, amikor 1978-ban fogadta a Ceaușescu házaspárt, hintóba ültette, megkocsikáztatta őket Londonban, és meg is vacsoráztatta.

No, de ez már a múlté. Károly herceg nagyon szereti ősei földjét, és második hazájának tekinti a régiót. Bizonyára jót tenne e ragaszkodásnak, ha végleg ide is költözne. Jobban megismerhetné eredeti demokráciánkat és a hagyományos román toleranciát. A Kárpátokban lehetősége nyílna  meglátogatni a törvénytelen erdőirtásokat, a folyóvizek partján dagadó szeméthalmokat, megismerhetné a vadkárokat, az összeomló erődtemplomokat, az esténként éhesen lefekvő gyerekek gasztronómiai igényeit... Lehetséges, mindez mégsem lenne szerencsés számára, minthogy a magyar ősök emlegetése sem – könnyen felharsanhatna egy-egy kiáltás: Ki a herceggel (vagy a britekkel) az országból!

Aztán jöhetne a moinești-i ügyészség, hogy ez egy divatos, vendégváró jelszó, nincs benne semmi uszító, ahogy abban sem, ha azt kiabálják, hogy Kifelé az országból a magyarokkal, hisz az is csak egy magyarellenesnek vélt kurjantás. Minthogy remélhetőleg az sem számít majd izgatásnak, ha a roma holokauszt napján a cigányok, zsidó újévkor az izraeliták körül harsog a takarodásra biztatás.

S ha majd a futballbajnokságot is közönség előtt játszhatják, nagyot nézhetnek, ha tiltó szavaikkal szászokat keresnek, s nem mozdul senki, mert már csak egy maradt belőlük, és abból is román lett.

Különben a külföldi futballbírókat is el kellene küldeni a román igazságszolgáltatókhoz felkészítésre, mert bizony a tavaly novemberi Románia–Svédország labdarúgó-mérkőzésen, mikor a 78. percben a színes bőrű Alexander Isac pályára lépett, a román szurkolók minden labdaérintését füttyszóval kísérték, és a buta bíró, Daniele Orsato, nem ismervén a honi szokásokat és törvényeket, le akarta fújni a mérkőzést. Nem tudta, hogy nálunk nemcsak futballmeccseken, hanem bárhol lehet idegenellenesnek vélt jelszavakat ordibálni.

És ezért nem fütyül Károly herceg, ahogy az Európai Unió vagy Amerika sem.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2020-08-14: Közélet - Váry O. Péter:

Közvilágítás, közbiztonság Sepsiszentgyörgyön

Nem csak szebbé, esténként hangulatosabbá tehet egy várost a jól megépített közvilágítási rendszere, hanem nagyban hozzájárul a közbiztonság javulásához is – erről beszélt Antal Árpád András polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján.
2020-08-14: Közélet - Hecser László:

Megújul a baróti piac

A korszerűsítés előtt álló baróti piac teljesen új arculatot kap. Az 1,18 millió lejes beruházással fedett létesítményt hoznak létre.