Muzsikál az erdő Háromszéken isErdei koncert és séták a természetben

2022. augusztus 31., szerda, Közélet

A Sepsibodok község területén található Sütei borvízforrásnál és annak környékén tartják szeptember 3-án, szombaton a Muzsikál az erdő összművészeti rendezvénysorozat első, háromszéki kiadását. A rendhagyó esemény célja, hogy a zene és a művészetek erejével népszerűsítse a környezettudatos, fenntartható életmódot.

  • Fotó: muzsikalazerdo.hu
    Fotó: muzsikalazerdo.hu

A szervezők és partnereik július végén Sepsiszentgyörgyön jelentették be, hogy a Magyarországon közel két évtizede rendszeresen megszervezett rendezvénysorozatot idén a Kárpátok bérceire is kiterjesztik: szeptember 2–4. között Háromszéken, Hargita és Brassó megyében egész napot felölelő, zenei programokkal, szakmai előadásokkal, az erdőt és a helyi értékeket népszerűsítő foglalkozásokkal, erdei túrákkal is várják az érdeklődőket.

A háromszéki programokat jövő szombaton Sepsibodokon, Oltszemen, a Sütő patakánál és a Sütei borvízforrásnál tartják. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: mindazok, akik kilátogatnak a helyszínre, megtapasztalhatják majd, milyen sajátosan hangzik a zene az erdő lombjai között.

Szeptember 3-án reggel lovas és kerékpártúra indítja az egész napos rendezvényt, majd az oltszemi fogathajtó pálya épületében Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa tart ismeretterjesztő előadást. A klímaváltozás, erdeink egészsége, a biológiai sokféleség képezi a témáját annak az erdei sétának, melyet Csóka György, az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója vezet, míg Bedő Sándor erdőmérnök a természeti értékeink védelmére hívja fel az érdeklődők figyelmét az általa vezetett erdei túrán.

A Sütei borvízforrásnál a Muzsikál az erdő fotó- és gyermekrajzpályázat nyertes alkotásaiból nyílik kiállítás, de helyi termelőkkel is találkozhatunk majd egy vásár keretében, és számos gyermekfoglalkozást, interaktív játékot is ugyanitt szerveznek.

A biztonságos túrázásról Márton Attila hegyimentő beszél egy délelőtti előadáson, majd Szabó Lajos erdőmérnök vezeti az érdeklődőket az erdei koncert helyszínére. Fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a sepsibodoki református kamarakórus, illetve a Corpus Harsona Quartett és Szokolay Dongó Balázs, a Fonó Zenekar és Navratil Andrea népzenei koncerttel csatlakozik az eseményhez. A rendezvényt István Ildikó és barátai koncertje és táncház zárja.

A Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein rendezvénysorozat védnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a júliusi tájékoztatón hangsúlyozta, a programok úgy világítanak rá az erdők fontosságára, valamint azok védelmére, hogy alig avatkoznak be a természetbe. Jelezte azt is, az események helyszíneit úgy választották meg, hogy gépkocsival ne, hanem gyalogosan, sétálva vagy lovas fogatokkal lehessen majd megközelíteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-08-31: Közélet - :

Lehetséges-e a medve és az ember békés együttélése? (Konferencia és fesztivál Tusnádfürdőn)

A környezet és ember egymásra utaltságában rejlő lehetőségeket tárgyalták meg augusztus 26–27. közt több mint 50 szakember jelenlétében Tusnádfürdőn a Csukás Szállodában. A természetvédők a róluk kialakult közfelfogással ellentétben korántsem a medvék vadászatának leállítását szorgalmazták, sőt, támogatják az észszerű vadgazdálkodás ezen szegmensét. Ugyanakkor a tudományt nem megkerülő politikai döntéseket várnak, hogy a jövő nemzedékeknek is élhető környezetet, a vadak és ember békés együttélésére alapozó biodiverzitást hagyhassanak örökül.
2022-08-31: Közélet - :

Egészséget, környezettudatosságot

Több hónapos kampányba kezd a sepsiszentgyörgyi önkormányzat ifjúsági irodája, hogy egészségesebb és környezettudatosabb életmódra próbálja rábírni a helybelieket. E célból különféle rendezvényeket szerveznek majd, minden hónapban más témát és kihívást kínálva.