Az izzó palettájú festő

2022. szeptember 5., hétfő, Közélet

Születésének századik évfordulója adta az alkalmat arra, hogy Györkös Mányi Albert festőművész majdnem teljes életművét bemutató kiállítás jöhessen létre: Kolozsvár, Marosvásárhely és a festő szülőfaluja, Tordaszentlászló után Sepsiszentgyörgyön láthatóak Györkös Mányi alkotásai, a művek sokasága okán a kiállítás két helyszínen jött létre.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Nagy merítés a györkösi életműből az, ami az Erdélyi Művészeti Központban (EMŰK) és az Árkosi Kulturális Központban látható, hiszen a Györkös Mányi Albert Emlékházban őrzött alkotások mellett eddig ismeretlen, magántulajdonban levő festmények is helyet kaptak a tárlaton – mondta a péntek délutáni kiállításmegnyitón Bordás Beáta, az EMŰK vezetője. A kettős vonalvezetésű tárlat felépítését ismertetve közölte, az EMŰK-ben az alapvető györkösi témákat megjelenítő, klasszikus megformálású és szürreális álomképek kaptak helyet, amelyek a szülőföld és Tordaszentlászló közösségformáló erejét jelenítik meg, az Árkosi Kulturális Központban pedig a választott haza, Kolozsvár épített örökségét megörökítő festmények, illetve a művész ritkán látható portrésorozata, valamint a finn állam által is hivatalos elismerésben részesített Kalevala-sorozat került bemutatásra.

Györkös Mányi Albert életét Kós Katalin, az emlékház vezetője ismertette: a Tordaszentlászlón 1922-ben született Györkös Mányi nehéz körülmények között nőtt fel, édesapját korán elveszítette, édesanyja és nagymamája nevelte fel, beteges is volt, ezért viszonylag későn fejezte be tanulmányait. Állami ösztöndíjasként a kolozsvári Magyar Művészeti Intézet zenei fakultását látogatta, az intézet megszüntetése után a Gheor­ghe Dima Konzervatóriumban államvizsgázott, ezt követően a Kolozsvári Zeneművészeti Középiskola klarinéttanárává nevezték ki. Festeni negyven­évesen kezdett felesége, Jakab Ilona festőművész ösztönzésére, a festészet mellett a fa- és gipszmetszést is kipróbálta. 1990-ben elhunyt a felesége, 1993-ban betegségtől és magánytól gyötörten önkezével vetett véget életének. Végrendeletében műtermét minden abban található vagyonával együtt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta, azzal a feltétellel, hogy az EMKE a műteremben emlékházat alakítson ki és abban képeiből állandó jellegű kiállítást rendezzen be. Vágya teljesült, a Györkös Mányi Albert Emlékházat 1994-ben avatták fel, attól kezdve a kolozsvári kulturális élet központjává vált. Ilyenformán Györkös Mányi Albert életműve halála után teljesedett ki – összegzett Kós Katalin.

A györkösi életmű szakmai értékelését felvázoló Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője elmondta, az autodidakta művész a nagy kívülálló szerepét vállalva nem alkudott meg a korral, a kortudattal, az ideológiailag megkövetelt „előrenézés” helyett visszafordul saját népe értékei felé. Értékelésében izzó palettájú festőnek nevezte Györkös Mányit, nem csak azért, mert festményeinek meghatározó alapeleme a vörös, hanem mert a györkösi színek sodró erejű hurrikánként hatnak. Györkös Mányi világa nem a realizmusé sem szín, sem formavilág, sem az időérzékelés tekintetében, általa mégis közelebb kerülhetünk annak megértéséhez, hogy honnan jövünk és kik vagyunk valójában. Újra felveszi a mesterségesen elszakított fonalat és emlékeztet a világban való létezésünkre – mondta Szebeni Zsuzsanna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-09-05: Közélet - Fekete Réka:

Javítottak a pótérettségizők

A megóvott dolgozatok újrajavítása után 33,11 százalékról 35,79 százalékra emelkedett a sikeresen érettségiző háromszéki diákok aránya az augusztusi viszgaidőszakban.
2022-09-05: Közélet - Hecser László:

Danielek történelméről újratöltve

Az olaszteleki falutalálkozó talán legkiemelkedőbb kulturális eseménye a Daniel-kastélyszálló területén, az egykori asztalosműhely helyén berendezett, 1680 Újratöltve című kiállítás szombat délutáni megnyitója volt. A megnyitóbeszédek a szintén új rendeltetéshez jutó csűrben hangzottak el. Egyrészt azért történik ez így – magyarázták a rendezők –, hogy mindenki beférjen, másrészt, hogy a tárlat szemlélése ne vonja el senki figyelmét a kiállítás létrehozásáról, az annak hátterét ismertető beszédekről. Igaza is lett annak, aki ekként gondolkodott: a szemet megkapó tárgyak és az innovatív megoldások minden bizonnyal elterelték volna a résztvevők tekintetét és gondolatát.