Kétmillió euróból újulhat meg a bibarcfalvi református templom

2022. november 11., péntek, Közélet

A bibarcfalvi református templom teljes felújítására vonatkozó finanszírozási szerződést írt alá októberben Bukarestben Marcel Boloș miniszterrel Fancsal Zsolt Gerő parókus lelkipásztor.

  • Teljesen megújul a bibarcfalvi református templom. A szerző felvétele
    Teljesen megújul a bibarcfalvi református templom. A szerző felvétele

A munkakezdéshez szükséges engedélyek beszerzése még idén megtörténik, aztán a közbeszerzés elindítása következik, a kivitelezést és elszámolást – mint minden, az Országos Helyreállítási Alapon (PNRR) keresztül megvalósult beruházás esetében – 2026 júniusának végéig kell megejteni.

Fancsal Zsolt Gerő örömét fejezte ki, hogy a pályázatuk célt ért és bő kétmillió eurót költhetnek a műemlék templomra: a pályázatban foglalt beavatkozások közt szerepel a tetőszerkezet, a fűtésrendszer, a padlózat felújítása, a templom környékén pedig régészeti feltárást is végeznek majd. „Nagy szükség volt pályázatunk sikerére, mert igencsak régen restaurálták komolyan templomunk falait. Kisebb karbantartási munkákat folyamatosan végeztek, utoljára jelentősebbre – amikor csak a tornyot újították meg – 2008-ban került sor. Most kívül-belül feljavul, megszépül minden, ami egy templomban fontos. A pályázat előkészítése bő egy évet tartott, és sokat köszönhetünk Várday Zsolt főmérnök úrnak, aki a terveket készítette és az elkövetkezendőkben is mellettünk fog állni. A felújítás ideje alatt az istentiszteleteket az imateremben tartjuk majd, a nagyobb ünnepekre pedig még megoldást kell találnunk” – mondotta.

A református templom ékességét, a rendkívüli művészettörténeti értékkel bíró Szent László-freskó megújítását a magyar és a román kormánytól kapott jelentős támogatásból végezték el, márciusban ünnepélyes keretek közt adták át a közösségnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2022-11-11: Közélet - Bodor János:

Száz év fölötti szépkorúakat köszöntöttek (Kovászna)

Az elmúlt napokban két matuzsálemi kort megélt kovásznai polgárt köszöntött Gyerő József, a fürdőváros polgármestere és Dancs Ibolya, a városháza anyakönyvi hivatalának vezetője.
2022-11-11: Közélet - Váry O. Péter:

A nagy mesélő

Marosvásárhelyen született (de ez csak a véletlen műve), Szászrégenben nőtt fel, ahol – akkor még – magyarok, szászok, románok, cigányok együtt éltek, a gyerekek együtt játszottak, mindenki a maga nyelvén beszélt és jól megértették egymást. „Akkor még nem mondta senki, hogy meg kéne vernünk egymást, ezt később tudtam meg” – ilyképp kezdte bemutatkozását Radu Țuculescu író a szerda délutáni közönségtalálkozón.