Külkereskedelmi mérleg

2023. szeptember 13., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az év első hét hónapjában 17 százalékkal, 16 milliárd euró alá csökkent Románia külkereskedelmi mérleghiánya.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

Az Országos Statisztikai Intézet adataiból kiderül, hogy január 1. és július 31. között a deficit 15,6 milliárd euró volt, 17 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. Az export értéke 55,08 milliárd euró volt, 4,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az import értéke ellenben 1,1 százalékkal csökkent, 70,68 milliárd euróra. A külkereskedelmi forgalom csökkenése azt mutatja, hogy egyre alacsonyabb fordulatszámon pörög a gazdaság, nem csupán itthon, hanem a főbb kereskedelmi partnereknél is. Az import látványos visszaesése a lakossági fogyasztás csökkenésének is köszönhető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Eurókötvények

Románia eurókötvényeket bocsátott ki, és idén harmadszor fordult hitelért a nemzetközi piacokhoz – írja a Bloomberg.
2023-09-13: Pénz, piac, vállalkozás - :

Beruházások

Az idei év első hat hónapjában a nettó beruházások 70,051 milliárd lejre rúgtak, ami 13,5 százalékos növekedést jelent a 2022-es év azonos időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.