SósperecMit süssünk ma?

2023. szeptember 19., kedd, Szabadidő

Hozzávalók: a tésztához: 1 kg liszt, 20 dkg margarin, 15 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 dl joghurt, 1 tojás, 1 mokkáskanál só, 1 dl tej; a sómázhoz: 1 evőkanál só, 2 evőkanál liszt, kb. 3 evőkanál víz; a lekenéshez: 2 tojás.

Elkészítése: Az élesztőt belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű joghurtba és összekavarjuk. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a zsírt és a margarint, valamint a joghurttal összekevert élesztőt, beleütjük a tojást, majd összegyúrjuk. Végül annyi tejet öntünk hozzá, hogy a kezünktől elváló, ruganyos, de inkább kemény tésztát nyerjünk. Ezt tiszta konyharuhával letakarva kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a sómázat: a sót a liszttel összevegyítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy tejfölállagú masszát kapjunk – felhasználásig félretesszük.

Ha a tészta megkelt, négy részre osztjuk és négy cipót formázunk belőle. A cipókat egyenként kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd perecszaggatóval kiszúrjuk. A pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, egyenként felvert tojással megkenjük, majd egy kanalat a sómázba mártva gyors mozdulatokkal megcsíkozzuk. Hagyományos, földgázzal működő lerben közepes lángon kb. 30 perc alatt addig sütjük, míg rózsaszínes lesz a teteje. A pereceket süteményes tálon vagy dobozban tálaljuk.

Ha elektromos sütővel dolgozunk, azt 180 fokra kell előmelegíteni, alul-felül sütési fokozaton, így kb. 15–20 perc alatt sülnek meg a perecek.

Elkészítési idő: 3 óra; Hagyományos; 1 adag

 

Megjelent a 100 sepsiszentgyörgyi recept, több mint 100 sepsiszentgyörgyi háziasszony című kötetben. Tortoma Kiadó. A kötet megrendelhető a www.tortoma.ro oldalon, megvásárolható könyvesboltokban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-19: Sport - :

Barót és Árkos hozta a kötelezőt (Labdarúgás, 4. Liga)

A Kovászna megyei labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában Barót és Árkos vendégként igazolta a papírformát: előbbi Szentkatolna, utóbbi Csernáton otthonában. Az erdővidéki csapat hibátlan teljesítménnyel első a táblázatban, az eddigi négy mérkőzésén 31 gólt szerzett és egyet sem kapott.
2023-09-19: Szabadidő - :

A nap fotója