BirkózásLőrincz Márton Emlékverseny

2009. január 22., csütörtök, Sport

Korondon sportterem, Szentesen tér viseli Lőrincz Márton birkózó olimpiai bajnok nevét a Petőfi Sándor Általános Iskola előtti közterületen. Ez a Kurca-parti település fogadta fiává a sportolót, aki ezt a gesztust azzal viszonozta, hogy az 1936-os berlini olimpián az aranyérem mellé kapott tölgyfacsemetét a városnak ajándékozta.

A fa ma is áll az oktatási intézmény előtt. Lőrincz Márton így köszönte meg a szentesi emberek szeretetét: ,,Hirdesse ez a tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet, és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott." A források ugyanis arról is tanúskodnak, hogy Lőrincz Márton második szülővárosának tekintette Szentest, az első örökre szülőfaluja, Korond maradt, ahová minden rokoni szál kötötte, és ahonnan elindult életútja. Mindkét településen nagy tisztelet övezi emlékét. Ma sem tudni, hogy miért választotta a kivándorlást, ahonnan többé nem tudott hazatérni. Élete utolsó szakaszát Argentínában töltötte, nyughelye San Carlos De Barilochéban található. Az Európa- és olimpiai bajnok tiszteletére idén kilencedik alkalommal szervez emlékversenyt a korondi Lőrincz Márton Sportegyesület, melyre január 24-én, szombaton 10 órakor kerül sor a korondi sportteremben. A népszerű rendezvényre itthonról Korond, Zetelaka, Farkaslaka, Székelyudvarhely, Segesvár, Szászrégen, Marosvásárhely, Onyest, Kézdialmás, Sepsiszentgyörgy, Brassó, Rozsnyó és csapatai jelentkeztek, míg Magyarországról Kiskunfélegyháza, Miskolc, Csepel, Kalocsa, Szentes város birkózói jelezték részvételüket. Közel kétszáz fiatal sportoló méri össze erejét a két birkózószőnyegen. Reggel kilenc órakor kezdődik a mérlegelés, majd 10 órától elkezdődnek a csoportmérkőzések. A díjkiosztó gálát 18.30 órától tervezik. Idén első alkalommal szervezik meg a farsang jegyében az első Birkózóbált a korondi Közösségi Ház nagytermében.

Balázs Árpád, Székelyudvarhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2009-01-22: Sport - x:

Sepsiszentgyörgyért Kupa (Minifoci) — Tibodi Ferenc

Még holnapig lehet jelentkezni a Sepsiszentgyörgyért Kupa nevet viselő kispályás teremtornára. A Bokor János és Bende Lajos által szervezett eseményre január 31.—február 1-jén első alkalommal kerül sor.
2009-01-22: Sport - x:

Székelyudvarhelyi SK—Sepsi FC 5—2 (Futsal)

Barátságos mérkőzésen kikapott a Sepsiszentgyörgyi Futsal Club, amely kedden délután a bajnoki címvédő udvarhelyi csapat otthonában vendégszerepelt.