Mezőgazdasági pályázatokOrszágos első Kovászna megye

2023. október 24., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) múlt heti éves kiértékelőjén beigazolódott az általunk már közölt hír, miszerint Kovászna megye országos első az elmúlt vidékfejlesztési évben kifizetett támogatásoknál. A vidékfejlesztésben az év október 16-tól a következő év október 15-ig tart. Ebben az időszakban 23,53 millió euró érkezett a megyébe a mezőgazdaság fejlesztésére.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési hivatal igazgatónője elmondta, az AFIR múlt héten tartott éves kiértékelő gyűlést Bukarestben a megyei hivatalok és a régiós központok vezetőinek részvételével, ahol jelen volt a mezőgazdasági miniszter, Florin Ionuț Barbu is. Ezen a gyűlésen került sor a tavaly október 16. és idén október 15-e közötti kifizetések bemutatására és elemzésére.

Az országos összesítő azt mutatja, hogy Kovászna megye fizette ki a legtöbb támogatási pénzt a mezőgazdaság fejlesztését célzó pályázatokra, egy év alatt összesen 23,53 millió eurót. Második helyen Konstanca megye áll 19,59 millió euróval, majd messze elmaradva harmadik helyen Olt megye következik 14,3 millió euróval, negyedik Temes megye 12,97 millió euróval. Az igazgatónőt a központi régióhoz tartozó megyék eredményeiről is megkérdeztük. A Hargita megyei vidékfejlesztési hivatal 8,3 millió eurót, a brassói ugyancsak 8,3 millió eurót, a Fehér megyei hivatal 7,64 milliót, a marosi 4,08 milliót, a szebeni pedig mindössze 3,84 millió eurót fizetett ki.

Az igazgatónő szerint hatalmas a munka volumene a hivatalnál, rengeteg a letett kifizetési kérés, az üzletiterv-módosítás és a beszerzési dosszié, de próbálnak minden sikeres pályázó igényének időben eleget tenni. A napokban állnak neki a 17-1-es intézkedésre (biztosítási összegek megtérítése) letett pályázatok ellenőrzésének, a nemrég meghirdetett intézkedésre eddig közel 40 igénylés érkezett be a hivatalhoz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-10-24: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-10-24: Gazdakör - Incze Péter:

November másodikától pályázható intézkedések (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk a hírt, hogy az országos ügynökség (AFIR) november 2-tól elindítja három intézkedés pályázhatóságát. Ezek a következők: fiatalok megtelepedésének támogatása (DR 30), mezei utak létesítése és korszerűsítése (DR 27), valamint községi utak létesítése és korszerűsítése (DR 28).