Fülöp József ősmodell-sorozatai a Lábas Házban

2023. november 21., kedd, Kultúra

Meglehetősen kusza világot élünk, ahol folyamatosan ütköznek az eszmék, ideológiák, a művészek pedig mindig felvállalnak egyfajta rendteremtői feladatot, megpróbálják rendszerbe foglalni a valóságot – mondta elöljáróban Sántha Imre Géza művészettörténész, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa Fülöp József pénteken tartott egyéni kiállításán a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Hozzátette: egy kusza világ tükrözését és egyben rendszerezését véli felfedezni Fülöp József munkásságában is, aki kimért sorozatai által mintha rendet próbálna teremteni a világban.

  • Fülöp József, Sántha Imre Géza és Miklós Szilárd a kiállításmegnyitón Fotó: Albert Levente
    Fülöp József, Sántha Imre Géza és Miklós Szilárd a kiállításmegnyitón Fotó: Albert Levente

A korábbi években ideiglenesen a Székely Nemzeti Múzeum kiállításait tartották a Lábas Ház kiállítótereiben, de mióta újra megnyílt a főépület, a Lábas Ház megmarad elsősorban a képzőművészeti kiállítások terének – hangsúlyozta még a házigazda intézmény képviselője, majd elmondta, hogy Fülöp Józsefnek ez az első egyéni kiállítása Sepsiszentgyörgyön, mely az elmúlt tíz év termését próbálja összefoglalni.

Ezután a kiállítás kurátora, Miklós Szilárd képzőművész méltatta Fülöp Józsefet és alkotásait, aki a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban és a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetemen is diáktársa volt. Mint mondta, mindig is kedvelte ezeket a munkákat, mert „van szeme Jocónak”, és valami olyan ösztönösség, eredetiség jellemző rá, amit ritkán lehet megtalálni ebben a vizuális nyelvezetben. Mintha valamilyen ősmodell, tipológia megteremtésére törekedne, miközben kollázsszerű elemei is vannak az alkotásainak. Olykor szemétté vált tárgyakból építi fel munkáit, „roncsolva a művészet elit státusát”, a művészeti kifejezőeszközöket pedig önmagukért használja. A tartalom tehát a forma is egyben, mely a Bauhaus korának egyik jellegzetessége is volt, ugyanakkor a szovjet avantgárd­ban is fellelhető. Mint kifejtette, a kanonizálás általában azáltal történik, hogy rokonítják egymással a művészeket, és természetesen ezeket a műveket is lehetne rokonítani, Fülöp József azonban nem utánoz.

Bevallása szerint a kurátor maga javasolta, hogy állítsanak ki régebbi munkákat is, próbáljanak létrehozni egy miniretrospektívet, hisz egy pályája derekán álló művésznek általában jót tesz egy ilyen visszatekintés, és ritka, hogy ez meg tudjon valósulni. A kurátor fontosnak tartotta megemlíteni továbbá a képek időbeli dimenzióját. A formával való kísérletezés mellett az is jellemző Fülöp Józsefre, hogy általában sorozatokat készít, melyek olyanok, mintha animációk volnának, de ezek csak a nézőben kapcsolódnak össze. „Állandóan visszafordítja a nézőt a mondat elejére”, és olyan elvont léptékben halad, mely univerzalitásra törekszik, messze túlmutatva a politikai kérdéseken vagy a társadalomalakítási törekvéseken – fogalmazott Miklós Szilárd.

Fülöp József végezetül megköszönte a kurátor „emberfeletti munkáját”, az illetékes intézményeknek és azok munkatársainak a kiállítási lehetőséget, valamint a közelebbről és távolabbról érkezett barátainak az érdeklődést. A tárlat február 10-ig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-21: Riport - Fekete Réka:

Isten áldásával kezdték, bizakodással folytatják a tanévet (Moldvai magyar oktatás / 2.)

A bákói Szent Miklós-templomban Măriuț Felix forrófalvi plébános magyar nyelvű szentmiséjével indította szeptemberben a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a huszonnegyedik tanévet a magyar oktatási programban. Jelenleg harmincnégy csángó településen fogadják naponta a gyermekeket délelőtti és délutáni váltásban a pedagógusok, hagyományőrzők és zeneoktatók. Olyan ez, mint egy körforgás: egyik csoport megy, másik érkezik. A magyar nyelv oktatását érintő csángóföldi körutam következő állomásai Csík falu, Dumbravén, Diószén és Rácsila.
2023-11-21: Jegyzet - Kuti János:

Elnöki találkozók (A múlt hét)

A múlt héten lezajlott államfői találkozókon a mi elnökünk vitte a prímet, mert ő több afrikai ország vezetőjével is találkozott, míg az amerikai Joe Biden csak a kínaival, Hszi Csin-pinggel randevúzott.