Gyümölcsfacsemetéket adományoztak

2024. március 27., szerda, Közélet

Többtucatnyian gyűltek össze tegnap reggel a sepsikőröspataki községháza mellett, ahol Kisgyörgy Sándor polgármester osztotta szét a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által beszerzett gyümölcsfacsemetéket. Ki egyet, ki többet vitt haza az összesen 500-as készletből, az osztás a legnagyobb rendben, csendes, békés hangulatban zajlott le.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az Egy gyümölcsfa a jövő nemzedéknek című programot 12 éve indította útjára a HKA, a cél az őshonos gyümölcsfa­fajták újbóli elterjesztése volt. Eredetileg 40 000 csemete beszerzését és kiosztását tűzte célul az alapítvány, jelenleg azonban már 45 300 példánynál tartanak, a kezdeményezésnek ugyanis akkora sikere volt, hogy tavaly nem is tudtak pontot tenni a végére, ahogy tervezték, hanem még egy évvel meghosszabbították a programot – közölte Fleckhammer Ottó. Az alapítvány elnöke elmondta: a megye minden térségében, ötvennél több településen osztottak szét gyümölcsfákat, amelyek bevizsgált kertészetekből, Felvincről és Nyikómalomfáról származnak. A többféle alma-, szilva-, körte-, cseresznye- és más facsemeték mintegy 80 százaléka őshonos, 20 százalékuk pedig modern, ellenálló, Közép-Európában jól bevált fajta; ezekre is van igény, részben a klímaváltozás miatt. Tavaly 6700 csemete talált gazdára, idén 3300-at szereztek be, amiből Vargyasra, Gelencére, Kovásznára, Kökösbe és Dobollóra is jutott, sőt, kivételes módon (mert Háromszéken kívül nem futtatták a programot) a megyehatáron túlra, a Brassó megyei Bodzavámra és a Hargita megyei Homoródalmásra is vittek egy-egy szállítmányt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1777
szavazógép
2024-03-27: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Fellépnek a kéregetők ellen

Csak úgy lehet megfékezni a koldulást, ha nem adunk pénzt a kéregetőknek – hívja fel a figyelmet Hadnagy István, a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője. Az intézmény munkatársai az előző évek tapasztalatai alapján arra számítanak, hogy a közelgő húsvétkor, főként az ünnepi istentiszteletek, misék idején ismét több kéregető jelenik meg a megyeszékhelyi templomoknál, ezért a helyi rendőrök fokozottan figyelik azok környékét.
2024-03-27: Közélet - Nagy D. István:

Utólag értesítették a prefektúrát (Ráduly István Diacon ügyeiről)

Hivatalosan is értesítette a háromszéki prefektúrát az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy meghatározatlan időre felfüggesztették tisztségéből Gheorghe-Mircea Diacont, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetőjét egy ellene zajló korrupcióellenes vizsgálat nyomán, melynek tárgyát nem ismerik – erősítette meg lapunk érdeklődésére tegnap Ráduly István prefektus e havi sajtóértekezletén. Ugyanő szintén a kérdésünk nyomán jelezte, az állami intézmények vezetői által elkövetett szabálytalanságok, netán bűncselekmények esetében, noha értesíthetik az illetékes szaktárcát, az illető tisztségből való felmentése, eltávolítása nem tőlük függ.