Fertőző betegségek

2024. március 28., csütörtök, Család

Tízezerhez közelít a kanyarós megbetegedések száma Romániában, múlt év elejétől mostanig tizenegyen haltak meg e betegségben. A koronavírus sem ült el végleg, március 18. és 24. között hét beteg halálát hozták ezzel összefüggésbe.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Tavaly január elsejétől idén március 24-ig összesen 9695 ka­nyarós megbetegedést jelentettek Romá­niában – közölte kedden az Országos Közegészségügyi Intézet. A vizsgált héten 850 új megfertőződést jegyeztek, és két haláleset is történt: egy kanyaró ellen beoltott, immunszuprimált 26 éves férfi és egy be nem oltott, szintén immunszuprimált 59 éves nő.

Az eddigi 9695 megbetegedést 40 megyéből és a fővárosból jelentették. A legtöbb esetet Brassó (1526) és Maros (1074) megyében, valamint Bukarestben (1127)
jegyzik.

Az oltások elektronikai jegyzéke szerint 2023. december 6. és 2024. március 24. között 104 003 adagot adtak be a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen védettséget nyújtó háromkomponensű védőoltásból (ROR), ebből 16 755 dózist kilenc és tizenegy hónap közötti csecsemőknek.

A március 18. és 24. közötti héten 390 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, jelenleg 97 személyt kezelnek kórházban, intenzív terápiás ellátásra kilenc beteg szorul – közölte kedden az egészségügyi minisztérium. Az új megbetegedések közül 129 esetben újrafertőződést mutattak ki, az érintettek az első megfertőződéstől számított több mint 90 nap elteltével kapták el ismét a vírust.

Március 18. és 24. között hét koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, a halálos áldozatok mindegyikének volt nyilvántartott társbetegsége, és négyen be voltak oltva koronavírus ellen. Eddig összesen 3 529 078 koronavírusos esetet s ezzel összefüggésbe hozható 68 924 elhalálozást jegyeztek Romániában. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1777
szavazógép
2024-03-28: Család - :

Új ösztöndíj közepes tanulóknak

Módosítják az iskolai ösztöndíjak rendszerét – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az oktatási miniszter.
2024-03-28: Család - :

Megbélyegzik az epilepsziás betegeket

Romániában az epilepsziás betegek száma sokkal magasabb lehet a nyilvántartottnál – írják a Romániai Epilepsziás Betegek Egyesületének (ASPERO) képviselői a nemzetközi epilepsziatudatosság napja alkalmából közzétett keddi közleményükben.