Húsvéti receptvarázs

2024. március 29., péntek, Szabadidő

A felhívásunkra beérkezett húsvéti receptek közül kettőt közlünk mai lapszámunkban. Ha finomságokat sütnek, főznek az ünnepek alatt – akár máskor is –, és a receptet ­másokkal is megosztanák, kérjük, fotózzák le az elkészült húsvéti ételt (vagy süteményt, más finomságot), és a recepttel együtt küldjék el szerkesztőségünkbe a hpress@3szek.ro e-mail-címre. A levél tárgyaként írják oda: olvasói recept. Áldott, szép húsvétot kívánunk!

Diós, mákos bejgli

Hozzávalók: 50 dkg liszt,  20 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só.

Elkészítése. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felvert egész tojásokat. Az élesztőt fél deci langyos tejjel és egy kiskanál cukorral felfuttatjuk, hozzáadjuk a liszthez, beleszitáljuk a porcukrot és hozzáöntjük a tejet. A tésztát kézzel összemorzsoljuk. Az elkészült omlós tésztát megformázzuk, konyharuhával letakarva pihentetjük, majd kinyújtjuk, rákenjük a diós, mákos tölteléket és feltekerjük.  A tetejét tojással megkenjük és sütés előtt egy órán át kelesztjük.
Sütőbe helyezés előtt gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen.

Forró sütőben 30 percig sütjük.

A diós töltelékhez: 30 dkg dióbél, 20 dkg porcukor,10 dkg morzsa,10 dkg mazsola. Kezdetnek 3 dl vízből cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a le­őrölt dió­belet, összekavarjuk, majd levéve a tűzről hozzáadjuk a többi alapanyagot.

A mákos töltelékhez: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot és a mazsolát.

Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.

(Székely Emőke, Kézdivásárhely)

 

 

Töltött bárány

Hozzávalók: a bárány felső, oldalbordás része a felső combbal együtt, a bárány belsőségei – máj, szív, vese, tüdő, lép –, kb. 0,5 kg bárányhús, 10–15 dkg füstölt szalonna, 1–2 fej hagyma, 1 tejben áztatott zsemle, 2–3 főtt tojás, 1–2 nyers tojás, só, bors, fűszerpaprika, zúzott fokhagyma, 1 csokornyi petrezselyemzöld, illetve ízlés szerint őrölt kömény és szerecsendió; zsír a sütéshez.

Elkészítése. A bárány oldalbordás részéről leszedjük a hártyát, és a csont fölötti vékony húsréteget ujjbeggyel óvatosan lefejtjük úgy, hogy az izomréteg és az oldalbordák között egy „zseb” keletkezzen. Ezután sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint megkenegetjük a zúzott fokhagymával, és félretesszük, amíg a töltelék elkészül.

A belsőségeket és a bárányhúst enyhén sós vízben megabáljuk, majd lehűtjük; a füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, és megdinszteljük benne a kockára vágott hagymát.

A kihűlt tüdőt, lépet, az egyik vesét, a máj, a szív és a hús felét ledaráljuk a szalonnás dinsztelt hagymával együtt. A belsőségek többi részét, a maradék bárányhúst és a főtt tojásokat kockára vágjuk. Egy tálban összekavarjuk a feldarabolt húsféléket a nyers tojással, a tejben áztatott zsemlével és a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel és szerecsendióval, majd betöltjük a bárány oldalbordás részében előkészített „zsebbe”.

A lyukat fehér cérnával bevarrjuk, a töltött bárányt egy zsírozott tepsibe fektetjük negyedekre vágott krumpliágyra, a tetejére is teszünk egy-két evőkanál zsírt, és sütőben sütjük kb. 2–3 órán át, amíg a teteje szépen megpirul

A töltött bárányt – miután teljesen kihűlt – éles késsel a csont mentén szeleteljük, lerben sült rozmaringos krumplival tálaljuk.

(Orbán Csilla Anikó receptje)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Hitvilág
UNITÁRIUS TEMPLOM. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban 18 órától tartanak nagypénteki istentiszteletet.
2024-03-29: Közélet - :

Csoma Botond: Nincs mese, ott kell lenni az Európai Parlamentben, hogy a magyarokat meg tudjuk védeni közösségünk ellenségeitől! (Székely Kriszta interjúja Csoma Botonddal, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjével)

– „Együtt győzni fogunk!” – ezzel a mottóval vág neki az RMDSZ az idei választási szuperévnek. Mire utal valójában ezzel?
– Tömören és nagyon pontosan arra, hogy közösségi céljainkat, sikereinket csakis együtt tudjuk elérni, a politikai képviselet és a magyarok közösen.