Magyar Polgári ErőIndulnak, de még várni kell a jelöltekre

2024. április 16., kedd, Közélet

Mintegy ötven erdélyi településen van jelen a Magyar Polgári Erő (MPE) helyi szervezettel, és főképp a székelyföldi megyékben önálló jelöltekkel megméretkeznek a június 9-én esedékes helyhatósági választásokon – jelentették be tegnap az alakulat sajtótájékoztatóján. Háromszéken 12 közigazgatási egységben indulnak az önkormányzati helyekért, ahol pedig összefogásra van szükség – így Zágonban, Kökösben vagy Előpatakon –, ott az RMDSZ-szel kötött megegyezés alapján járnak el. A párt vezetői szerint a jelölteket egy későbbi időpontban ismertetik, ugyanis még vannak, akik esetében nem biztos az indulás, illetve egyesek még bizonytalanok.

  • Kulcsár-Terza József, Erőss Bulcsú és Miklós András. A szerző felvétele
    Kulcsár-Terza József, Erőss Bulcsú és Miklós András. A szerző felvétele

A tájékoztatón Kulcsár-Terza József, a párt országos ügyvivő elnöke, Erőss Bulcsú, az alakulat sepsiszentgyörgyi vezetője, valamint Miklós András megyei elnök számolt be a még igen fiatalnak számító párt helyzetéről, beleértve a helyhatósági választásokra való felkészülést.

Miklós András ismertette, az MPE háromszéki szervezete őt bízta meg a megyei elnöki teendőkkel, munkáját régi harcostársak segítik: Szabó Levente a Kovászna városi szervezet részéről alelnökként, elnökségi tagokként pedig Nagy Gábor Levente Sepsiszentgyörgyről, Román Attila Vargyasról, illetve Csíki Béla Barótról. Mint közölte, a megyei elnökség elsődleges feladata, hogy 12 háromszéki településen az alkulat polgármesterjelöltet, illetve tanácsi listát is tudjon állítani.

Erőss Bulcsú elmondta, elkezdődött a támogató aláírások gyűjtése, és sajnos azt tapasztalják, hogy jól el sem kezdődött a harc, és bizonyos „politikai aktorok”, miközben az együttműködésre, összefogásra biztatnak, azt híresztelik, hogy nem lehet több politikai alakulatnak is aláírni. Ez nem igaz, a törvény egyértelműen fogalmaz ebben a kérdésben – szögezte le, hozzátéve: reméli, ez csak elszigetelt jelentség. Erőss Bulcsú újságírói kérdésre erősítette meg, hogy értesülései szerint az RMDSZ köreiből származnak azok, akik félretájékoztatnak.

Kulcsár-Terza József elmondta, a párt múlt heti marosvásárhelyi országos találkozóján az a döntés született, hogy noha mint fiatal alakulat nincsenek megfelelően felkészülve, de harcba szállnak az önkormányzati helyekért ott, ahol ez nem veszélyezteti a magyar képviseletet. A választások összevonása nem kedvezett nekik, rövidebb lett a felkészülési idő, ugyanakkor úgy látják, ez a megmérettetés a párt jelenlegi erejét is megmutatja, illetve, ahol sikerül a testületekbe bejutni, ott négy év alatt bizonyíthatják, hogy érdemesek a bizalomra.

Az ügyvivő elnök azt is elmondta, Erdély-szerte ötven közigazgatási egységben (nyolc megye településein) számolnak azzal, hogy indulni tudnak, nem kérdés ugyanakkor, ahol az összefogás szükséges (így Szatmár, Bihar és Maros megye), ott ezen az úton mennek. Nem céljuk mindenáron eredményt felmutatni, majd „lengetni a zászlót” annak árán, hogy közben a magyar közösség kerül ki vesztesként. Az európai parlamenti választások kapcsán tagságukat és támogatóikat egyaránt arra biztatják, hogy az RMDSZ jelöltjeire szavazzanak.

Újságírói kérdésre Kulcsár-Terza József és Erőss Bulcsú is elmondták, hogy az önkormányzati jelölteket – elsősorban a háromszékieket – várhatóan a hét folyamán ismertetik, ugyanis még vannak olyanok, akiknek az indulása nem biztos, illetve egyesek bizonytalankodnak éppen a fentebb említett híresztelések miatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1807
szavazógép
2024-04-16: Közélet - :

Sebességmérő maraton

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Speed elnevezésű, fokozott sebesség-ellenőrzést hirdető programjához csatlakozva a Kovászna megyei közlekedésrendészet e héten minden nap méri a járművek sebességét Háromszék-szerte.
2024-04-16: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Egyre tisztább az Olt partja

Eredményes volt a szombati Olt-parti takarítás, és az előző évek munkája is beért, mert az idén jóval kevesebb szemetet gyűjtöttek, mint korábban – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyen azt is bejelentették, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata átveszi a folyón érkező pillepalackok kifogására szolgáló úszó gátat. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester megköszönte a Háromszéki Közösségi Alapítványnak (HKA) az évenkénti szemétgyűjtést és a Mai Mult Verde bukaresti egyesületnek a támogatást; véleménye szerint nagyon jó, hogy vannak ilyen civil szervezetek, akik ennyi embert tudnak mozgósítani, akik a társadalom és az élet minőségén is javítanak, mert az önkormányzat nem tud mindent elvégezni.