MementóSzent-Iványi Tamás — Kisgyörgy Zoltán

2009. június 24., szerda, Magazin

A gazdag és nagyon változatos múltra visszatekintő laborfalvi családban született Szentivánlaborfalván 1920-ban. Édesapja a tragikus sorsú, unitárius vallású dr. Szent-Iványi Gábor (1888—1950), Háromszék vármegye egykori főispánja volt, nagyapja, Szent-Iványi Miklós (szül. 1847-ben) pedig a megye alispánja, unitárius egyházköri felügyelő gondnok.

Szent-Iványi Tamás a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban érettségizett, többek között Imreh Dezső volt vártemplomi lelkész és a jogász Kovásznai Gábor, majd a néprajztudós dr. Kós Károly iskolatársaként. A kolozsvári Mezőgazdasági Akadémián, majd a Budapesti Állatorvosi Egyetemen tanult. Tudományos munkásságát az Állatorvosi Egyetem járványtani tanszékén kezdte mint adjunktus, húsz éven át az intézmény tudományos főmunkatársa, 1976-tól pedig, mint a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, tanszékvezető egyetemi tanár volt. Mikrobiológusként a sertésbetegségek kiváló tudósaként tartják számon. Egyik fő műve A háziállatok fertőző betegségei című egyetemi tankönyv. Állami díjas orvostudósként 1979-től az MTA rendes tagjának választotta. Tagja volt a Német Természettudományi Akadémiának. Tizenöt évvel ezelőtt hunyt el Budapesten.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2009-06-24: Magazin - x:

Máramarosban még működik (Kárpát-medencei kisvasutak II.) — Markója Szilárd, Papucs András

Cikksorozatunk második részében Románia utolsó működő erdei kisvasútjával foglalkozunk, ez a Máramarosban, Felsővisó településről kiinduló, a Vasér (Vasser) folyó mentén haladó erdei vasút.
2009-06-24: Magazin - x:

Szokatlan esküvők

Álarcban esküdtek
Sebészmaszkban és gumikesztyűben esküdött egymásnak örök hűséget egy influenzás pár az Egyesült Államokban. Az esküvő előtt két nappal tudták meg mindketten, hogy megkapták a kórt. Bár a pár lemondta volna az eseményt, az orvosok biztosították őket, hogy nem jelentenek komoly veszélyt a násznépre.