Restaurálják az orbaiteleki Horváth—Deák-udvarházat

2009. július 25., szombat, Közélet

Ismét a jogos örökösök tulajdona a műemléknek nyilvánított, barokk jegyeket őrző kúria.

Felújításával jól haladnak, látogatásunk idején már az előírás szerint készült nyílászárókra vártak. A feltehetően XVIII. századi fundus bejárati rakott kapulábán most az AN-NO 1812 felirat látható. A helyreállítást Elekes Sándor kecsetkisfaludi (Hargita megye) vállalkozó munkáscsoportja végzi példás pontossággal. Amint azt az örökösök képviselőjétől, Butás Pál résztulajdonostól megtudtuk, az 1854-es Makk-féle szabadságharcos mozgalom történetéhez kapcsolódó épületet emléktáblával is megjelölik. (Kgy. Z.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2009-07-25: Közélet - x:

Munkatelep Bitán - Kisgyörgy Zoltán

Nevezhetjük egyházi munkatelepnek is, mert egy vriezenveeni, holland fiatalokból álló jótékonysági munkacsoport dolgozik itt a kultúrház tatarozásának befejezésén, melyet visszakapott a református egyház.
2009-07-25: Közélet - x:

Felújításra vár Purczell János sírja

Habár utca viseli a nevét Kézdivásárhelyen, ma már nagyon kevesen tudják, ki volt báró Purczell János ezredes, az 1818—23 között épített határőr altisztképző katonai nevelde alapítója, a II. határőr gyalogezred parancsnoka.