Új tanév régi tankönyvekkel — Fekete Réka

2009. szeptember 10., csütörtök, Közélet

Alig több, mint negyedannyit kapott Kovászna megye tankönyvvásárlásra, mint tavaly, a tanfelügyelőség háromszázötven címmel kevesebbet rendelhetett, mint egy évvel ezelőtt. Az első osztályosok a valláskönyv kivételével új tankönyveket kapnak, a II—X. osztályosoknak több tantárgyból be kell érniük a használt, kopott könyvekkel.

Négy esztendeje nem hirdetett az oktatási miniszté­rium tankönyvpályázatot, 2006-ban jelentették meg az utolsó új kiadványokat. Idén utánnyomásra 109 000 lejt kapott Kovászna megye, tavaly 418 000 lejre rendelhettek. Tavaly Băsescu államelnök mindenkinek új tankönyvet és kísérőanyagokat tartalmazó CD-ket ígért, ezzel szemben háromszázötvenféle tankönyvet a tavaly, tavalyelőtt visszaadott állományból fognak kiadni az iskolák a háromszéki diákoknak. Farkas István tanfelügyelő, megyei tankönyvfelelős érdeklődésünkre elmondta, azokból a tantárgyakból, melyekből félévi dolgozatot írnak a tanulók, sikerül biztosítani az utánnyomott új könyveket, a többit pótolják a könyvtári készletből.

A tankönyvkiadók országos érdekvédelmi szervezete szerint, ha a tankönyvpolitika így folytatódik, lemorzsolódnak a legjobb kiadók, a tankönyvíró pedagógusok pedig elkedvetlenednek, és nem jelentkeznek a pályáztatásokon. A testület úgy véli, ha a szaktárca nem tudja biztosítani az ingyentankönyvet, akkor fokozatosan át kellene térni az engedélyeztetett kiadványok szabadpiaci eladására — tájékoztatott Tulit Attila, a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó képviselője. Jelenleg a négy erdélyi magyar tankönyvkiadó (Ábel, Corvin, Studium és T3) csak korábban jóváhagyott könyvek utánnyomására kap megrendelést a minisztérium költségén, munkafüzeteket, tanári segédanyagokat a szaktárca nem támogat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2009-09-10: Közélet - x:

Létrehozzák a sepsiszéki társulást (Az RMDSZ is támogatja az MPP javaslatát) — Farkas Réka

Éllovas kíván lenni Sepsiszentgyörgy a széki társulások létrehozatalában, az MPP városi tanácsi frakciója kezdeményezi, de az RMDSZ és Antal Árpád polgármester is támogatja az erre vonatkozó határozat mihamarabbi elfogadását.
2009-09-10: Máról holnapra - x:

Az igazságszolgáltatás próbája — Simó Erzsébet

Válságban nem könnyű kormányozni, s ha a Boc-kabinetnek csak az új elleni — szinte természetesnek vehető — ellenállással kellene megküzdenie, de következetes, összefüggő, egymásba kapcsolódó törvénycsomagokkal igyekezne a társadalmi, gazdasági, politikai, erkölcsi válságot enyhíteni, és az általuk oly sokat hangoztatott modernizációt megvalósítani, szavunk sem lehetne.