Új ruhában az orbaiteleki Horváth-kúria — Kisgyörgy Zoltán

2009. október 28., szerda, Közélet

Visszaigényelte és tulajdonába is vehette a XVIII. századi műemlék udvarházat a teleki származású, Budapesten élő Deák család. Az udvarház 1870-ben került vásárlás útján az említett család tulajdonába, amelynek leszármazottai addig laktak itt, ameddig a totalitárius rendszer, mint sok más településen, ezt lehetetlenné tette. Történt itt is, mint mindenhol, hogy a romlás útjára jutott az épület, melyet termények tárolására használtak.

— Nem kis anyagi befektetés árán sikerült lakható állapotba hozni, minden változtatás nélkül — nyilatkozta Buttás Pál nyugalmazott budapesti egyetemi adjunktus, a munkálatok irányítója, valamit az örökös Deák testvérek, Éva és Dániel egyetemi tanár. — Jó érzés visszatérni az ősök szülőföldjére, hiszen már személyazonosságink is ide szól. Úgy éreztük, hogy ez a székelymagyar faluközösség is befogadott.

A javítást-restaurálást a székelyudvarhelyi Elekes Sándor vezette kft. végezte, de a legnagyobb elismeréssel említették a barátosi önkormányzatot, a Kusztura, a Hatházi és a Józsa családot, ők mindvégig önzetlenül segítettek a munkálatokban. Megújultak a barokk stukkódíszek, a népi barokk jegyeit magán viselő boltíves tornác oromzata, a díszített és évszámmal ellátott kapulábak, a bolthajtásos pince. A tulajdonosok tudatában vannak annak, hogy ez az épület történelmi emlékhely: a Horváth családnak jeles tagjai voltak, például Horváth Károly (1828—1854), a Makk-féle forradalmi mozgalom székely vértanúja. Az ő tiszteletére állított emlékkopját a barátosi önkormányzat 2003-ban, és nevét viseli a helybeli iskola. ,,Az udvarház tatarozásának évét, valamint történelmi értékét emléktáblával szándékozunk megörökíteni. Visszakerülnek majd a tornác oromfalára a családi címerek is. Az a feltett szándékunk, hogy ez az épület a teleki ifjúsági élet előmozdítója is lehessen, így többrétű funkciójára is gondoltunk."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1774
szavazógép
2009-10-28: Közélet - x:

Dénes István-emléktúra a Vargyas-szorosban

Közel félszáz résztvevővel negyedik alkalommal szerveztek szombaton Dénes István-emléktúrát a Vargyas-szorosban.
2009-10-28: Közélet - x:

Megalkuvás nélkül (Száz éve született Jakab Antal) — Iochom István

Varga Gabriella budapesti újságíró, dr. Jakab Antal püspök unokahúga és dr. Vencser László, a Gyergyóditróból elszármazott teológusprofesszor, a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola volt tanára, jelenleg az Ausztriában működő Idegen Nyelvű Pasztoráció országos igazgatója 324 oldalas kötetet adott ki Megalkuvás nélkül — Száz éve született Jakab Antal címmel.