Libaszépség- és énekverseny

2009. november 4., szerda, Magazin

Libaszépség- és énekverseny, bájgúnár és butaliba-viadal, valamint hordólovaglás és lopós borszállítás is lesz a szombati Márton-napi vigasságon a Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban — közölte Páll István, az intézmény vezetője.

A nyírségi skanzenben — más szabadtéri múzeumokhoz hasonlóan — november 7-én 10 órától tartják a lúdhoz és az új borhoz kapcsolódó gasztronómiai bemutatót és kóstolót, illetve a tréfás vetélkedőket. A látogatókat már a kapuban borral, libatepertővel és libazsíros kenyérrel fogadják, ebédre tepsiben sült libahúst, ludaskását, libazúzapörköltet kínálnak. A desszertként felszolgált ludas sütemények között természetesen ott lesz a lúdlábtorta is. A program hagyományos Márton-napi legényavatóval indul, majd tréfás vetélkedők sora kezdődik libaszépség- és énekversennyel, amelyre bárki benevezheti kecses és jó hangú baromfiját. Persze, a nyírségi települések vállalkozó szellemű lakói is versenyre kelnek: hordólovaglásban, lopós borszállításban, valamint libás vetélkedőkön mérik össze tudásukat, ügyességüket a Bájgúnár címért, de kiosztják a Buta libának járó díjat is az utolsóként végzőknek. A nap külön érdekessége lesz, hogy bárki libatollból írótollat készíthet.

A libás ételek mellett kemencében tököt és krumplit is sütnek, s lesz bemutató téli falusi foglalatosságokból, így hímzést, stoppolást, rongylabda- és kenőtollkészítést, üvegfestést, valamint gyertyamártást lehet tanulni. Mindemellett borkóstolás, kádárok bemutatója és a régi kirakodóvásárok visszaidézése színesíti még a programot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2009-11-04: Magazin - x:

A régi Sepsiszentgyörgy - József Álmos

A Sepsiszentgyörgy képes története megjelenése óta eltelt tíz év gyűjtési és kutatómunkája számos, eddig ismeretlen adat, dokumentum birtokába juttatott, mely közül ha egypár talán jelentéktelennek is tűnik, úgy vélem, hozzájárulnak városunk múltjának jobb megismeréséhez.
2009-11-04: Magazin - x:

Papagájok homályosítják el az eget

Vadon élő hullámos papagájok ezrei nyújtanak nem mindennapi látványt Ausztráliában. A sárgászöld papagájok hirtelen tömeges megjelenésének oka a Queensland államban évtizedek óta először előforduló áradás. A szokatlan áldás miatt a bokrok és fák különösen jól fejlődtek, dús lombozatuk kiváló fészkelési lehetőséget kínált a madaraknak.