Jelek, jelképek — Sylvester Lajos

2009. november 14., szombat, Közélet

Jeles emberre emlékeztető, újabb jel kerül Uzon főterére: holnap avatják Beke György felmenő ági rokona, a szabadságharcos Pünkösti Gergely emlékjele mellé helyezett kopjafáját. Az ünnepségre az uzoni Jókai Mór Közművelődési Egyesület és a Szivárvány Női Kórus 15. évfordulójának kétnapos rendezvénysorozata teremt alkalmat.

Ekképpen az emlékjelállításnál százak asszisztálnak, és a szépségessé szépített park adottságainak köszönhetően a mai magyarság egyik legkarakteresebb népi-nemzeti kötődésű írójának kopja-fejfáját az uzoni nagytemplom, a Tatrangi Sándor nevét viselő iskola, a polgármesteri hivatal polgári külsejű-belsőjű épülete, a Jókai Mór Kultúrotthon és a két világháború hősi halottainak emlékműve állja körbe. Mindezzel jelezni kívánom, hogy Beke György emlékjele az ő emlékéhez, holta után is szétsugárzó eszmeiségéhez méltó fizikai és szellemi közegbe és környezetbe kerül.

A kétnapos uzoni rendezvénysűrítmény maga is jelképivé, szimbólummá nemesül, és holta után örökre hazaszólítja azt, aki maga vallja: ,,Én mindig csak laktam a román fővárosban, de Erdélyben és főleg Uzonban éltem. Huszonkét éven át az egyik legmakacsabb »ingázó« lettem, aki hivatalos lakóhelyét átmeneti szálláshelynek tekinti."

A román főváros neve mellé valósan odailleszthetjük a magyar főváros nevét is, mert életének utolsó nyolc évét tölthette ott, írhatott több száz esszét, glosszát, jegyzetet, alkothatott tíz könyvet, köztük a be nem fejezett Háromszéki barangolásokat, mindig Erdélyt, Uzont látta maga előtt, és egész életén át mindenhová magával vitte a hazai fonnivalót. ,,Lehet Uzont védelmezni Kufsteinban és Budapesten is" — vallotta anyai ági rokonára, Pünkösti Gergelyre utaló esszéjében.

,,Falusi ember számára — akinek lélekben megmaradtam — az igazi honosság az, ha saját háza van a feje fölött. Hittem, hogy ez lesz számomra a végleges kikötő — vallja második állomáshelyéről, Kolozsvárról —, ahonnan egyenlő távolságra van, illetve egyenlő közel esik Uzon és Budapest. A kettőt nem tudtam volna, soha nem is akartam elválasztani."

Beke György végakarata szerint Uzonban tért végső nyugovóra. És Uzon most gondoskodik arról, hogy ebben a szellemi ihletődésre serkentő közegben az alkotásaiban tovább élő íróra emlékezzünk. Beke György ’89 karácsonyán Budapest felé tartó szerelvényre rakott cuccaival, táskájában a kényszerű kitelepedés papírjaival érte meg a romániai fordulatot.

Jelképi értelemben most újra köztünk és velünk van.

Ha létrejön majd Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet park sétányán a jeles emberek panteonja, akkor ott idejében tartalékoltassék egy hely a Mikó-kollégista Beke György portrészobra számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2009-11-14: Közélet - x:

Az emlékőrzés jegyében gyűltek össze (XXI. népzene- s néptánctalálkozó) — Fekete Réka

Már csak képek és hangfelvételek tanúskodnak a legnevesebb kalotaszegi táncosok és muzsikusok páratlan tehetségéről, de emléküket őrzi az utókor, figuráikat, zenei fordulataikat, cseleiket ellesték, megtanulták az utánuk következő nemzedékek.
2009-11-14: Közélet - x:

Megkésett munkálatok (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Sepsiszentgyörgy városközpontjának felújítása, illetve a Csíki utca befejezésének október végére ígért határideje jócskán lejárt, a munkálatok egyik helyen sem fejeződtek be.