Sportvilág

2009. december 28., hétfő, Sport

* A 2008-as világbajnok, Aszada Mao nyerte meg a japán műkorcsolya-bajnokságot, így a 19 éves hölgy kiharcolta a részvételi jogot a vancouveri téli olimpiára. A második helyen Szuzuki Akiko végzett, így a részvételt már korábban kivívó, 2007-es világbajnok Ando Miki mellett ő utazhat harmadik japánként Kanadá­ba. Aszada először állhat jégre olimpián, mert ugyan a 2006-os torinói eseményre teljesítette a kvalifikációs szintet, ám a korhatár miatt nem indulhatott az ötkarikás játékokon.

* Valentino Rossi, a MotoGP hatszoros világbajnoka végül visszautasította azt az ajánlatot, hogy vegyen részt a híres Le Mans-i 24 órás autóversenyen. Az olasz motorversenyző ennek ellenére szívesen kipróbálná magát más sportágakban, a jövőben a ralizást és Forma—1-es autót is kipróbálná.

* Az európai hírügynökségek 52. alkalommal választották meg a kontinens legjobb sportolóját, idén Roger Federer kapta a legtöbb szavazatot. A svájci teniszező ebben az évben megnyerte a francia és a wimbledoni bajnokságot, s visszavette a vezetést a világranglistán a spanyol Rafael Nadaltól, a voksolás tavalyi elsőjétől. Federer korábban 2004-től négyszer végzett az élen sorozatban az európai szavazáson. A második helyen a Forma—1-es világbajnok brit Jenson Button, a harmadikon a norvég biatlonista, Ole Einar Björndalen végzett.

* A Japán Olimpiai Bizottság (JOC) elutasította, hogy Hirosima és Nagaszaki közösen pályázzon a 2020-as nyári ötkarikás játékok rendezési jogának elnyerésére. A két város polgármestere arról számolt be, hogy együtt nem kandidálhatnak, mert Takeda Cunekazu JOC-elnök tájékoztatása szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem engedi a közös rendezést.

* A vasárnapi eredményhirdetés szerint az atléta Blanka Vlasic és az alpesi síző Ivica Kostelic lett 2009 legjobb horvát sportolója négyszáz sportújságíró szavazatai alapján. A 26 éves Vlasic augusztusban Berlinben sikerrel védte meg világbajnoki címét női magasugrásban, míg a férfiaknál a 30 esztendős Kostelic azzal érdemelte ki a legtöbb voksot, hogy negyedik lett az elmúlt szezon összetett Világkupa-versenyében, míg a műlesikló Vk-sorozatban a második helyen zárt. (t)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2009-12-28: Sport - x:

Mit hoz majd január? (Kosárlabda, A-osztály) — Tibodi Ferenc

Erre a kérdésre a választ csak jövőben tudjuk meg, de jó volna a Sepsi BC-nek egy új edző és egy beállós. Tudom, már elmúlt karácsony, de azért reménykedik az ember. Meg nem erősített információk szerint Horia Rotaru, A-osztályos női kosárlabdacsapatunk beugró edzője családi helyzetére hivatkozva jövőben nem vállalja a zöld-fehér alakulat irányítását. Az elmúlt hét folyamán együttesünk újabb egymilliárd régi lejt kapott a sepsiszentgyörgyi városi tanácstól, így játékosaink megkaphatják — ha már meg nem kapták — fizetésüket.
2009-12-28: Sport - x:

Hol tartunk ma? (Iskolai sport) — Áros Károly

Az Európai Unió nem titkolt célja a diák- és a szabadidősport fokozottabb állami finanszírozása, szemben a teljesítmény-, vagyis a professzionális sporttal, melyet az üzleti világ gondjaira bíz. Ez azt jelenti, hogy át kell gondolni sportstratégiánkat, és nem csak országos, de városi szinten is.
Az unió célkitűzése máris visszhangra talált a XIII. Olimpiai Kongresszuson, ahol egyik igen fontos megállapításként fogalmazódott meg: a rendszeres sportolás elengedhetetlenül szükséges a jövő nemzedéke számára.