A Magyar Kultúra NapjaÜnnep szóval, hanggal — Váry O. Péter

2010. január 20., szerda, Közélet

A Magyar Kultúra Napját, Himnuszunk születésnapját minálunk, Háromszék fővárosában idén is a különféle intézmények közti egyeztetés hiánya s ennek folyományaként a rendezvények egymásra szervezése jellemzi. Ami amúgy nem is jelentene gondot, hiszen az a né­hány előadás más-más érdeklődésű közönséget céloz meg, s a változatosság igencsak fontos. Csakhogy tapasztalatból tudjuk: korlátozott a művelődési rendezvényeket látogató szentgyörgyiek száma, ráadásul a hó és hideg sem kimondottan kimozdulásra csábító tényező.

Persze, kinek valamelyest is szívügye a magyar kultúra itt, Erdély délkeleti csücskében, annak semmi nem jelenthet akadályt egyik-másik előadásra elmenni.

Mert a rendezvények, említettük már, nem túl számosak, de annál színvonalasabbak. Kezdjük a hagyományossal, a rétyi Kováts András Fúvósegyesület pénteki színházbeli koncertjével, melyet Kelemen Antal karnagy képes mindig oly élvezetessé varázsolni s meghívottjaival változatossá tenni. Igen nagy kár, hogy a koncert kezdetéig nem ér véget a Magyar Kultúra Napja idei kiemelt rendezvénye, Esterházy Péter és Dés László előadóestje, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csupán egy órával korábban kezdődő, Szó és szaxofon című, irodalom és zene felsőfokon jelzővel beharangozott műsor: nem csak előadásuk hosszabb egyórásnál, de azt követően még beszélgetésre is sor kerül, s dedikálásra is (a helyszínen majd árusítanak Esterházy-köteteket, illetve Dés-lemezeket, de ilyenkor az alkalom a könyvespolcról leemelni a féltve őrzött könyveket, CD-ket). Az ugyancsak aznap esti Cseh Tamás-emlékkoncertre aztán már véget ér az előző két rendezvény, de ott van még a szintén péntek délutáni kiállításmegnyitó a Székely Nemzeti Múzeumban, mely ugyan nem magyar kultúra napi rendezvény, de a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Démoni ragály: a pestis című kiállítását tavaly a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium nívódíjjal tüntette ki, s a vándorkiállítás erdélyi körútján épp azon a napon érkezik Sepsiszentgyörgyre. A túlzsúfolt pénteki naphoz képest a hét folyamán már csak egyetlen rendezvény maradt, a vajdasági Híd folyóirat szerkesztőivel szervezett szerdai író-olvasó találkozó.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1114
szavazógép
2010-01-20: Közélet - x:

Ezer gyermekkel kevesebb (csökken az iskolapénz) — Farkas Réka

Nagy dilemmát okoznak az oktatás irányítóinak a küszöbön álló változások: szeptembertől, a következő tanév kezdetétől fejkvóta szerint finanszírozzák a tanügyi intézményeket, és ugyancsak szeptembertől Háromszéken 221 alkalmazottól kell megválniuk. Ez a két, rendkívül időszerű és égető téma szerepelt tegnap a tanfelügyelőség iskolaigazgatókkal folytatott tanácskozásának napirendjén.
2010-01-20: Közélet - x:

Új ingatlancsere ötlete (Váry O. Péter tudósítása holnapi lapszámunkban)

Egy formai kifogás miatt tegnap immár harmadszor került a sepsiszentgyörgyi önkormányzat napirendjére az integrált városfejlesztési tervként leadott pályázat részét képező ingatlancsere kezdeményezéséről szóló határozattervezet, s ha előző két alkalommal ellenvetés nélkül rábólintott a testület, most újabb ötlet miatt halasztottak a képviselők.