A jövő mégsem világosA többség már hisz a kilábalásban

2010. február 17., szerda, Gazdakör

Az általános válság kitörése óta első alkalommal jelent meg pozitív fogyasztói értékelés a gazdasági kilátásokról. Az Ipsos és a Reuters News huszonhárom, a világ GDP-jének hetvenöt százalékát adó országban végzett közvélemény-kutatást, és már tizenhét államban véli úgy a polgárok többsége, hogy gazdaságuk túljutott a válság nehezén.

Ez 74 százalékos arányt jelent. A tavaly májusi felmérés szerint huszonhárom országból mindössze nyolcban, az országcsoport harmincöt százalékában voltak többségben azok, akik jónak értékelték országuk gazdaságának kilátásait.

Ez az első jel, amely arra utal, hogy a 2008 végén kezdődő világméretű recesszió után a polgárok javulást éreznek a saját országuk gazdasági helyzetében — olvasható az Ipsos közleményében. A felmérésből azonban kiderül az is, hogy a megkérdezettek kétharmada saját országának gazdasági állapotát jelenleg rossznak vagy meglehetősen rossznak látja.

A legmagasabb mértékű javulást a gazdaság helyzetének értékelésében Ausztráliában (+45), Németországban (+20) és Svédországban (+19) tapasztalja az Ipsos. Míg a polgárok a saját gazdaságukat leginkább Indiában (82 százalék), Ausztráliában (81 százalék) és Kínában (78 százalék) értékelik jónak. E sor végén Spanyolország (10 százalék), Japán (8 százalék) és végül Magyarország (7 százalék) áll.

Míg az országok gazdasági helyzetének értékelésében pozitív változás következett be, addig a polgárok saját személyes jövőjükbe vetett bizalmának mértéke nem változott: általában 44 százalékuk bizakodó a jövőjét tekintve, és 56 százalékuk aggódik. Már a 2008-as év végétől hasonló a helyzet: akkor 42 százalékuk fejezett ki bizakodást és 58 százalékuk aggodalmat a jövővel kapcsolatban.

A jövőben való bizakodás a legerősebb Indiában (79 százalék), Kínában (78 százalék) és Ausztráliában (73 százalék). A bizalom legerőteljesebb csökkenése Svédországban (-15), Csehországban (-29) és Oroszországban (-39) következett be. (MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1735
szavazógép
2010-02-17: Gazdakör - x:

Falánk Csütörtök — nem csak torkosoknak (Visszatérő vendégekben reménykednek) — Csinta Samu

Az éttermi étkezés felfedezésére ösztönöznek
Öt sepsiszentgyörgyi étterem — a Kolcza, a Park, a Libertis, a Tribel és a Ganesa — tart Falánk Csütörtököt, és holnap fél áron adja az étlapon szereplő teljes kínálatát. Az ételfogyasztásnál ötvenszázalékos a kedvezmény, a svédasztalnál pedig 25 lejért lehet kóstolgatni. A rendezvény a gazdasági válság miatt visszaesett fogyasztás serkentését, az étterem-látogatási kultúra alakítását célozza.
2010-02-17: Gazdakör - x:

Hírbörze

A vártnál nagyobb infláció
Januárban az éves infláció 5,20 százalékra emelkedett Romániában a decemberi 4,74 százalékról — közölte a központi statisztikai hivatal. Ez a vártnál jóval nagyobb, s a dohányáru, a villamos energia és az üzemanyagárak számlájára írható, melyekért a jövedéki adó emelése miatt kell többet fizetni.