Felelőtlen felelősök

2007. szeptember 4., kedd, Nemzet-nemzetiség
,,Mikor jön el az az idő, amikor az RMDSZ számon kéri hibázó tisztségviselőit, esetleg meg is bünteti őket" — tette fel a kérdést egy más megyében élő újságíró Markó Béla szövetségi elnöknek a Székelyföld-tábla ürügyén kirobbant botrány kapcsán.

Tételesen is megfogalmazta, az elkövetett hibáért felelősségre kellene vonni Demeter János megyei tanácselnököt (leváltását, bizalom megvonását említette), illetve számon kérni György Ervin prefektustól, aki ugyan apolitikussá vált, de egykor az RMDSZ ültette a kormánybiztosi székbe. Elfogadhatatlan az, hogy ilyen, előreláthatóan kényes ügyben hibázzanak a felelősök. Tudni lehetett, hogy tiltakozást vált ki a tábla, és azt is, a kákán is csomót keresnek majd azok, akik eltávolítanák. Felelőtlenség, felszínesség, kampánytaktikázás, bármi legyen az oka a hibának, ezért valakinek felelnie kellene.

Lehet centiméterekre hivatkozni, arra, hogy a jogszabály nem egyértelmű, és arra is, hogy mások is törvénytelenül plakátolnak, rakják ki a reklámpannókat. Lehet hibáztatni a brassói országutak vezetőségét, a minisztert, ám a tényen mit sem változtat — akarva-akaratlanul bakot lőttek a kezdeményezők.

György Ervin prefektus pedig hiába hivatkozik arra, hogy helyettese távollétében fogalmazta és küldte el nacionalista, agyonpolitizált átiratát, mert ez nem mentség. Egy hivatal főnökének tennie kell azért, hogy kényes ügyekben tudta nélkül ne szólaljanak meg alárendeltjei. Egészen biztos, fordított esetben egy magyar alprefektus pisszenni sem merne főnöke tudta nélkül.

Sok kérdés merül tehát fel a táblaügy kapcsán, s többnyire személyi vonatkozásúak. Ennek ellenére az érintettek hősként, esetleg áldozatként tündökölnek. Hárítják a felelősséget, mást hibáztatnak, a zsarnok román többséget okolják, és siránkoznak, hogy továbbra is másodrangú állampolgároknak tekintenek bennünket Romániában. Van ebben igazság, de amíg mi magunk nem vagyunk képesek tisztességesen végigvinni egy ilyen ügyet, amíg nem veszünk tudomást a játékszabályokról, és nem vigyázunk arra, hogy azok minden betűjét betartsuk, hogy ne hagyjunk támadási felületet, addig jobb, ha neki sem fogunk hasonló akcióknak.

Évek óta téma Székelyföld szimbolikus megjelenítése, de mindig kampányban jön el a tettek ideje. Három évvel ezelőtt szavazatokat hozott az RMDSZ-nek a Kökös határában felszerelt, majd a rendőrség által leszedett Székelyföld-tábla. Most látomásszerűen ismétlődik a történet. Ismét választások közelednek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2007-09-04: Nemzet-nemzetiség - x:

Egy ötlet

Még a 90-es években, amikor a Sugás Áruház negyedik emeleti teraszára vendéglő csalogatta a vásárlókat, többször gyönyörködtem a Kárpát-kanyar kitáruló, de a közeli épületek korlátokat szabó panorámájában.
2007-09-04: Közélet - x:

Demokrata-szociáldemokrata összefogás (Vita a bizalmatlansági indítványról)

Véget ért a parlamenti vakáció, tegnap ismét munkához láttak a képviselők és szenátorok. Az őszi ülésszak ,,forró" témákkal indult, a pártok többsége az SZDP által tervezett bizalmatlansági indítvánnyal elfoglalt, a politikusi nyilatkozatok elsősorban erre irányultak.