Háromszéken legtöbb az abortusz

2010. április 15., csütörtök, Közélet

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint Kovászna megye országos első helyen áll a művi vetélések tekintetében. Ezer szülésre mifelénk 1200 abortusz jut, míg az ország egyik nyugati megyéjében, Aradon felénél is kevesebb. E nem mindennapi, megrázó és megdöbbentő helyzetkép okairól kérdeztük dr. Antal Álmos szülész-nőgyógyász szakorvost.

Az említett statisztikai adat a szakember szerint is aggodalomra ad okot, azt jelzi, hogy sem az iskola, sem az egyház, sem a civil társadalom nem kezeli e kérdést fontosságának, súlyának megfelelően. Sok az indokolatlan terhességmegszakítás vidékünkön, az asszonyok, lányok még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy az első terhesség művi megszakítása milyen súlyos egészségügyi kockázatokat rejt magában.

Fontosabb a lakás, esetleg az autó megszerzése, mint a gyermek. Ráadásul a rossz szociális helyzetű családokban — ugyancsak felvilágosítás híján — az asszonyok nem bíznak a fogamzásgátlók hatékonyságában, a legegyszerűbb, de legvéresebb, legkegyetlenebb megoldást választják, az abortuszt. Ez jelzi, hogy a megyében létező családtervező kabinetek sem működnek hatékonyan, a túlterhelt családorvosok sem fordítanak elég gondot az ilyen esetekre, de még az abortuszt végző kórházi orvos sem próbálja lebeszélni betegeit erről a végzetes lépésről.

Ám az éremnek másik oldala is van — fejtegeti dr. Antal Álmos. Az országos statisztikák nem pontosak. Csak a kórházi abortuszokat számolják, s ilyen összefüggésben például az Araddal való összehasonlítás nem mérvadó. Köztudott, hogy a határhoz közel eső régióból sokan mennek Magyarországra orvoshoz, azon a vidéken jóval több a magánrendelő, s az említett statisztikákból — hangsúlyozza — hiányzik a magánrendelőkben végzett abortuszok száma. Ez meg torzítja a képet.

Ennek dacára a Kovászna megyei helyzet elgondolkodtató. A kontinens boldogabb és felvilágosultabb vidékein a magzatot élő-eleven lénynek tekintik, az abortuszt gyermekgyilkosságnak. Nálunk meg ez a gyermekszülés elkerülésének legkézenfekvőbb eszköze.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1827
szavazógép
2010-04-15: Közélet - :

Sztrájk tanügyben, közigazgatásban

Április 22-én egynapos általános sztrájkot tartanak a tanügyi szakszervezetek, és május 5-től meghatározatlan ideig szintén általános sztrájkkal tiltakoznak a közigazgatási alkalmazottak.
2010-04-15: Közélet - :

Csoma Sándor állomásai

Kőrösi Csoma Sándor szobra Kovásznán
Kőrösi Csoma Sándor — Az életút három állomása címmel tartanak kétnapos tudományos konferenciát a kovásznai Clermont Szállóban ma 14 órai kezdettel.