Intolerancia a románoknál: A képzeletbeli zsidó

2007. szeptember 8., szombat, Nemzet-nemzetiség
Karakterisztikus Camus Caligulája. Mert nem véletlen a hatalom tanulságokat kínáló kritikája, a zsarnokságkritika, amiként eljutunk a hatalom erkölcsétől az erkölcs hatalmáig. Ez az ismeretelméleti definíció lebegett előttem a Jeruzsálemi Héber Egyetem mellett működő Antiszemitizmust Kutató Nemzetközi Központ támogatásával Andrei Oişteanu által írt, A képzeletbeli zsidó című mű tanulmányozásakor.

A nemrég megjelent imagológiai tanulmány a román és a kelet-közép-európai zsidó kérdéssel foglalkozik. A vitathatatlan vagy éppen vitatható antiszemitizmus kérdése tárgyalásakor mi a kutatónak és a könyv fordítójának, Hadházi Zsuzsának mondunk köszönetet. Újszerű témákat dolgoz fel, kombinálja a széles körű képzettséget az intuícióval, a tudományos szigort az esztétikai követelményekkel.

A zsidó ábrázolása a hagyományos román kultúrában témakört fizikai, szakmai, szellemi és erkölcsi portréba, mitikus, mágikus és vallási portréba helyezi. Elsősorban a rituális és mágikus praktikák, valamint a mitikus-vallási gondolkodásmód tanulmányozásának köszönhetően sikerült rehabilitálnia a dilettantizmus inváziójától súlyosan megfertőzött tudományos szempontot. Néprajzi, etnológiai és ikonográfiai utalásokból kívánja a valóságos és a képzeletbeli képét felmérni a zsidónak. Összehasonlító megközelítés négy irányból: időbeni, térbeli, etnikai és kulturális.

Tudósítás a gonosz banalitásról című írásában Hannah Arendt ezt írja: ,,Nem túlzás azt mondani, hogy a II. világháború előtt Románia volt a világ legantiszemitább országa", melyre Oişteanu így válaszol: azt hiszem, hogy a híres írónő kijelentése túlzott, fogadjuk el, hogy vannak bizonyos enyhítő körülmények. Paul Johnson A Zsidók történtében így nyilatkozik: az osztrákok rosszabbak voltak, mint a németek, és hogy a románok sem voltak jobbak, mint az osztrákok, sőt, bizonyos szempontból rosszabbak voltak náluk. E kijelentések szerint a románok az első helyet foglalták el az antiszemita népek sorában, közvetlenül utánuk az osztrákok következtek, és aztán a németek.

Ilyen esetben a diagnózis annál tévesebb, minél rövidebb és határozottabb. Kezdetleges vázlatok, mentális közhelyek a képzeletbeli zsidó ,,robotképe" mellett létrehozzuk a képzeletbeli román arcképét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2007-09-08: Nemzet-nemzetiség - Pálmai Tamás:

Én nem tudok... (Békési levelek)

Én nem tudok más lenni már, csak ami vagyok: keresztény és magyar. S mondhatnám, sőt, mondom is, hogy nem is akarok. Mert öreg már a gerincem a hajladozáshoz, tán még eltörne, s kár volna értem...
2007-09-08: Kultúra - x:

A Bene József-emlékkiállítás margójára

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmából Angyaloson a helyi református egyházközség szervezésében Bene József-kiállítás nyílt. Az 1903. június 24-én Székelydályán született festő értékhordozó szerepe nyilvánvaló, de nem csupán a műértő közönség számára, hanem szubtilisen a helyiek számára is.