Belföldi hírek

2010. április 22., csütörtök, Belföld

Nem politikai látogatásra jön a dalai láma

Közleményben reagált Tőkés László európai parlamenti képviselő a román külügyminisztériumnak a dalai láma székelyföldi látogatása kapcsán megfogalmazott álláspontjára, miszerint Románia nem hívta meg a tibeti vezetőt, és Bukarest egyetlen Kína létezését ismeri el, amelynek része Tibet is.

„A tibeti nép szabadságáért való következetes és állhatatos kiállása, valamint a demokráciáért folytatott erőszakmentes küzdelme révén a dalai láma személyisége és szolgálata példaértékűvé vált a világ szemében. Tibet száműzetésben élő vallási vezetője nem csupán saját népének jogaiért, hanem valamennyi elnyomott nép szabadságáért és emberi jogaiért síkraszáll" — fogalmaz. Tőkés szerint a dalai láma látogatása nem kérdőjelezi meg az „egy Kína" elvét, első romániai látogatása nem politikai, hanem ökumenikus, vallási természetű, Kőrösi Csoma Sándor szülőhazájának szól, akit saját szentjeként tisztel a buddhizmus. Emlékeztetett továbbá: hasonló helyzetben szinte valamennyi ország hasonlóan viszonyul a látogatáshoz, az amerikai elnök is nem hivatalos látogatás keretében fogadta a dalai lámát.

Magyarellenes küszöbemelés

Az államelnök vagy nem ismeri a 6,5 százaléknyi magyar kisebbség helyzetét, vagy nem akarja, hogy ennek a közösségnek parlamenti képviselete legyen — mondta parlamenti felszólalásában Márton Árpád képviselő Traian Băsescu államfő azon kijelentését kommentálva, mely szerint támogatná a parlamenti bejutási küszöb tíz százalékra történő megemelését. Ezzel kapcsolatban Valeriu Tabără kormánypárti képviselő úgy vélekedett, hogy az RMDSZ „magyar spekulánsok egyesülete" — hívta fel a figyelmet Márton Árpád. Hozzátette: természetesen, ez a kijelentés nem meglepő a volt Román Nemzeti Egységpárt nacionalista alakulat egykori elnökétől, csakhogy a nyilatkozó jelenleg annak a pártnak képviselője, amely az RMDSZ-szel együtt kormányoz.

Mozgó vérbegyűjtő egységek

A véradás helyszíni lebonyolítására alkalmas autóbuszokat indít útjára júniustól az egészségügyi minisztérium. A program lebonyolításának felelőse az Országos Hematológiai Intézet és a Román Vöröskereszt. Ezzel az egészségügyi minisztérium szélesebb körben is elérhetővé tenné a véradást, ami az önkéntes véradók számának növekedéséhez vezethet. A tavaly beszerzett autóbuszokkal megvalósítható a véradás kihelyezett helyszíneken, városon és vidéken egyaránt, ezáltal elkerülhetővé válik, hogy a véradók a megyeközpontokba utazással töltsék az idejüket. Mindegyikben berendeztek várótermet, ahol az önkéntes véradók kitöltik a vizsgálat előtti kérdőíveket, a tesztekhez szükséges laboratóriumot, pihenőszobát.

Szabad a légtér

A romániai repülőterek alkalmasak repülőjáratok indítására és fogadására, a légtér teljes mértékben nyitott, a légitársaságok csupán az érvényben levő nemzetközi korlátozások miatt voltak kénytelenek tegnap járatokat törölni. Emil Boc miniszterelnök a tegnapi kormányülésen bejelentette, hogy a légtér szabadon használható, és nem vezetnek be helyi korlátozásokat, hiszen ezt semmi nem indokolja. A környezetvédelmi minisztérium szerint az izlandi tűzhányóból kitörő hamu újabb felhője tegnap délelőtt Románia fölé érkezett, és beborította az egész országot, becslések szerint azonban estére el is hagyta az országot. Tegnap a bukaresti Otopeni repülőtéren fennakadások nélkül indultak és érkeztek a járatok.

Pályázható az Országos Kulturális Alap

A kulturális és örökségvédelmi minisztériumnak alárendelt Országos Kulturális Alap meghirdette idei első pályázati időszakát — adta hírül tegnap a tárca. Kelemen Hunor miniszter az alap működéséről elmondta: a kulturális projektek vissza nem térítendő támogatására elkülönített összegnek gazdasági válság idején sem szabad csökkennie, hiszen a művelődés terén tevékenykedők zömében pályázati úton tudják megszerezni a projektjeik lebonyolításához szükséges támogatást. Az alap vissza nem térítendő támogatást nyújt november 15-ig megszervezendő kulturális tervezetek lebonyolítására. A rendelkezésére álló támogatás összértéke 1 900 000 lej, többek között múzeumi tevékenységekre, képzőművészetre, építészetre, táncra, kulturális sokszínűségre, oktatásra, szakmai képzésre, zenére, kulturális örökségre, színházakra vonatkozó pályázatokkal lehet jelentkezni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1452
szavazógép
2010-04-22: Belföld - :

Hírsaláta

A KÉREM SZÉPEN ÉS A ROMÁN ÉRZÉKENYSÉG. Nagy a sértődöttség román körökben, a francia állami televízió egyik humoros műsorában Román köszönés címmel olyan jelenetet mutatott be, amikor egy fiatal roma férfi szemmel láthatóan kéregetve azt mondja franciául: kérem szépem, uram. Ez a kérem szépen a román köszönés. A párizsi nagykövetség már tiltakozott, rasszistának, idegengyűlölőnek nevezte a jelenetet. A francia tévé még nem reagált a román megkeresésre. (Realitatea)
2010-04-22: Közélet - Iochom István:

Lesz-e piaca a céhes városnak? (Kézdiszéki polgármester-találkozó Csernátonban)

Bölöni Dávid csernátoni polgármester és Moldován Csaba magánvállalkozó volt a házigazdája utóbbinak az ikavári csonka torony közelében található hétvégi házában a felső-háromszéki polgármesterek e havi találkozójának, melyen György Ervin prefektus, a megyei tanács vezérkara és közel tíz megyei önkormányzati képviselő, valamint a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság munkatársai is jelen voltak.