Maszattéren nagy volt a vigalom

2010. június 2., szerda, Közélet

Aki tegnap válogatni kívánt a sepsiszentgyörgyi gyermeknapi rendezvények közül, legjobban tette, ha már az elején gólyalábat kölcsönzött a cserkészektől, és onnan cserkészte be a terepet.

A Lábas Háztól a színházig, gróf Mikó Imre szobrától a Székely Mikó Kollégium bejáratáig legalább kéttucatnyi rögtönzött festő-mázoló műhely, ügyességi játék és vetélkedő kí­nálkozott, valamennyinél órákon keresztül folyamatos volt a jelentkezők sora.

Az óvodáskorúak tágra nyílt szemekkel nézték — olykor féltek is tőlük — az élő szoborpark Harisnyás Pippijét, a kalózt, Shrekéket, a szamurájt és a magyar népmesék figuráit, ellenben bátran ültek az arcfestő székébe, ahol oroszlánt, lepkét, tulipánt, bohócot rendeltek, és kürtőskalács, vattacukor, csöves és pattogatott kukorica, mézeskalács majszolása közben arra vigyáztak, új ábrázatuk el ne maszatolódjék. A Maszattérre csak útlevéllel lehetett belépni, de ott aztán volt megannyi meglepetés. Frissítő-, piperészkedő és divatszalon fogadta a gyermekeket, akik a varázskemencénél a tésztasütés fortélyait is kipróbálhatták, jövő évre szóló gyermeknapi ötleteiket pedig a mázliposta szállítja a szervezőkhöz. A forgalom elől lezárt Korzón és az Erzsébet parkban kora délután pónilovas kocsikázásra invitálták a gyermekeket, vagy éppen kerekes székben tolták azokat, akik ki akarták próbálni, hogyan közlekednek a mozgássérültek, némelyeket éppen azok sétáltattak ide-oda, akik maguk is fogyatékkal élők.

A táncos, zenés színpadon székely ruhás és modern öltözetű gyermekcsoportok váltották egymást, majd a nézőtérről drukkoltak a bábmese szereplőinek, de legalább akkora volt a várakozás a délelőtti tombolahúzáskor is, mert a Máltai Szeretetszolgálat fődíjként egy kerékpárt ajánlott fel százhuszonöt másik ajándékcsomag mellett. Széle-hossza nem volt a labdajátékoknak, különféle szokványos és extrém sportpróbáknak, a bátrabbak falat másztak vagy a park fái fölött suhantak az óriás-ereszkedőn. Délutánig legalább ötszáz léggömböt fújtak fel a Mikó-sarkon felállított levegőadagolónál, több száz kürtőskalács lelt gazdára, fogyott a butikokban kínált csecsebecse is, késő délutánra úgy benépesedett a városközpont, mintha egy kicsi Szent György-napot ülne. A polgármesteri hivatal szervezésében megrendezett gyermeknapnak talán soha nem volt ennyi társszervezője, mint idén, a programok lebonyolításában legalább ötven civil szervezet, intézmény, iskola vett részt, és tucatjával segítettek önkéntesek is. A gyermekek pedig jól mulattak, még a rövid ideig tartó futóeső sem szegte kedvüket, legfennebb a tizenévesek búslakodhattak, mert számukra alig volt programkínálat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1520
szavazógép
2010-06-02: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Miért kellene mennie a kormánynak?

A kormány lemondásáig folytatódnak a tiltakozó megmozdulások az országban — jelentették be igen elszántan a szakszervezeti vezetők. Sokakban felmerül azonban a kérdés: a bérek és nyugdíjak csökkentése kiváltotta reménytelenségen, a hatalom arroganciája okozta jogos felháborodáson, a magára valamit is adó szakszervezeti mozgalom radikalizmusán kívül másvalami indokolja-e a követelést.
2010-06-02: Közélet - Farcádi Botond:

Tüntetés Sepsiszentgyörgyön

Nagyszabású tiltakozó felvonulást szerveznek ma délben 12 órakor Sepsiszentgyörgyön a prefektúra előtt a szakszervezeti tömbök. A kormány által bejelentett megszorító intézkedések elleni tüntetésen a szervezők legalább 1500 résztvevőre számítanak.