Jubileumi koncert Rétyen

2010. július 20., kedd, Kultúra

Ünnepi hangulatban zárult vasárnap a nemzetközi részvétellel zajlott XIX. Megyeközi Fúvóstalálkozó. A rétyi sport- és kulturális központ szabadtéri színpadán tizenegy jeles fúvószenekar hangversennyel köszöntötte a 75. évfordulóját ünneplő rétyi Kovács András Fúvós Egyesületet (1935—2010).

Nincs szükség levéltári kutatásra, hogy rekonstruálni tudjuk a rétyi zenei élet hetvenöt esztendejét, hiszen külön kötetbe mentették a mozgalom legfontosabb állomásait. Így csak a köszöntőket hallgatta a népes közönség, miután faluszerte tapsviharral fogadták a felvonuló zenekarokat. A nem kis költségbe kerülő elegáns zenekari és mazsorett-egyenruhák emelték a parádé ünnepélyességét. Vonult a rétyi Antos János-iskola és a szentgyörgyi Művészeti Népiskola közös gyerekzenekara, a rétyi és az uzoni ifjúsági zenekar, a barótiak és a barátosi református zenekar. Tapssal jutalmazta a falu népe a messzi Szlovákiából érkező nemesócsai zenekart és mazsoretteket, a magyarországi mezőhegyesieket, a budapest-kispesti Obsitos zenekart, a Hargita megyei Gyergyóalfalu Helikon tűzoltó-fúvószenekarát és nem utolsóként a Vâlcea megyéből érkező fiatalokat, akik a Râmnicu Vâlcea-i Tanulók Palotájának és az ottani Művészeti Líceum színeiben jelentek meg. Visszhangzott a Rétyi Nyír, amikor a tizenegy zenekar közösen előadta a Magyar lovassági indulót és a Sólyommadár című szerzeményt. A tótkomlósi Krcsméri János és a szentesi Mihály Béla jeles vendég karnagy vezényelt. A hetvenöt éves mozgalom 1979-ben történt felújítása Kelemen Antal karnagy érdeme — emelte ki köszöntőjében Dálnoki Lajos rétyi polgármester. A 84 éves Guttmann Mihály, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) tiszteletbeli elnöke is köszöntötte az ünneplőket, lánya, Tóth Guttmann Emese, az RMD aktív elnöke pedig átnyújtotta a rétyi egyesületnek a szövetség díszoklevelét. Ke-lemen Antal rétyi tanár-karnagy a zenei anyanyelv további sorsát taglalta, mely magyarságunk egyik legerősebb összetartó kapcsa. Estig tartó színvonalas fúvóskoncert hangzott a ragyogó időben, kilencvenegy zenekari számot hallgathatott meg a fúvósmuzsikát kedvelő közönség, s a válság szelének árnyékában zajlott a népünnepély. A jókedv, a mosoly napja volt a Feketeügy partján. A protokollsátorban a Guttmann család mellett a zenei élet olyan jelesei foglaltak helyet, mint Szilágyi Zsolt, Musát Gyula, a székelyudvarhelyi Major László, a rétyiek régi barátja, Pop Imre szilágykrasznai zenebarát és polgármester. Aranyos és ragaszkodó csallóközi gyerekek vettek körül, a nemesócsai mazsorettek és oktatójuk, Benedek Erzsébet. ,,Messziről, Nyitra megye Komárnói járásából jöttünk — mondták —, kilencszáz kilométert utaztunk. Szép hely, nagyon szép ez az Erdély! Katica nevű mazsorettcsoportunk hatéves. Isteni volt menetelni Rétyen Brahms V. magyar táncának zenéjére!"

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2010-07-20: Kultúra - Papp Kincses Emese:

Életképtelen az erdélyi magyar kultúra?

Hangzatos, mellbevágó címmel — Lefejezte (sic!) az erdélyi magyar kultúrát a Szülőföld Alap! — és az utcán heverő, levágott borzas babafej képével sokkolja az olvasót egy szerkesztőségi cikk az Új Magyar Szóban (Manna.ro, július 15.).
2010-07-20: Gazdakör - Incze Péter:

A szarvasmarhának is melege van (Az itatás fontossága az állattenyésztésben)

A jó tehéntartó gazda egy percig sem felejtheti el, hogy a víz az egyik legfontosabb táplálóanyag az állat számára. Lényeges szerepe van a szervezet életfontosságú folyamataiban, ezek a víz jelenlétében vagy segítségével játszódnak le.