Elbocsátó üzenet a megyei tanácstól

2010. augusztus 12., csütörtök, Közélet

Rábólintottak az önkormányzati képviselők Kovászna Megye Tanácsának tegnapi, bodzafordulói ülésén a testület alárendeltségébe tartozó intézmények átszervezésére, az alkalmazottak számának csökkentésére. Az MPP frakciója azonban jelezte: az alakulat a Nép Ügyvédjéhez fordult az ügyben.

Mint ismeretes, a közalkalmazottak számának felső határát sürgősségi rendelet révén szabályozta a kormány, ez több állás felszámolását, munkahely megszűnését feltételezi. Kovászna Megye Tanácsánál és az alárendelt intézményeknél — Mezőgazdasági Kamara, Bod Péter Megyei Könyvtár, Székely Nemzeti Múzeum, Népművészeti Iskola, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Háromszék Táncegyüttes, Árkosi Európai Tanulmányi Központ — az eddigi közel 420 helyett 310 munkahely marad — igaz, sok be nem töltött állást számolnak fel, így az említett intézményekben az elbocsátottak száma félszáz körüli.

A tegnapi tanácsülés kezdetén Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt frakcióvezetője javasolta, hogy az átszervezésekről szóló határozatokat vegyék le napirendről, mivel az alakulat a Nép Ügyvédjéhez fordult a rendelet ügyében, az meg az alkotmánybíróságon fellebbezte meg a jogszabályt. Válaszában Tamás Sándor azt mondta, az új szerkezeti felépítéseket a rendelet kibocsátását követő 45 napon belül jóvá kell hagyni, amennyiben kiderül, hogy alkotmányellenes a jogszabály, azonnal visszatérnek a döntésre. A polgáriak egyébként a szavazás során is nemmel voksoltak, Tulit Attila decentralizációellenesnek minősítette a rendeletet, mint mondta, nem tudják elfogadni, hogy a kormány szabja meg az alkalmazottak számát. Az intézményeken belüli átszervezést, hatékonyabb beosztást sürgetett Kiss Tibor, Baka Mátyás viszont arra hívta fel a figyelmet: a menedzseri tervet sem teljesíthetik az intézményvezetők, ha időközben csökkent az alkalmazottak száma, tevékenységük felmérésénél ezzel is számolni kell.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1857
szavazógép
2010-08-12: Közélet - :

Mit ér a tej a kánikulában?

Harmadik napja naponta 300—400 liter tej áll kondérokban a lécfalvi Bitai család udvarán arra várva, hogy elszállítsa a Covalact Rt., mely kénye-kedvének ki vannak téve a termelők.
2010-08-12: Riport - Bokor Gábor:

Zivatar után ígéretáradat

Takarmánynak, ha jó lesz Deák Miklós gabonája
Végre igazi nyár van. Ugyan még lehull egy-egy kiadós zápor, de ez már szinte nem is érdekli a gazdákat. Semmi ahhoz képest, amit a tavasz óta el kellett viselniük. Most már csak azt méregetik, hogyan ereszt a búza, a zab, van-e pityóka a bakhátak alatt. A szénacsinálás ideje is eljött végre, úgy néz ki, lesz kóst az állatoknak télen. Jó hír ez, hiszen egy hónappal ezelőtt még azt lehetett hallani, hogy el kell adni az állatállomány jó részét, ha nem akarják, hogy éhen halljanak a tavaszig.