Életre kel a keresdi kastély

2010. szeptember 10., péntek, Nyílttér

Értékes történelmi és kulturális örökséget jelentő kastély fog életre kelni a jövőben Maros megyében.

A Segesvár melletti Dános községhez tartozó Keresden áll egy XV. századi reneszánsz stílusú várkastély, melyet a Bethlen család építtetett. Napjainkban az oda látogató turistát egy elhagyatott, az elmúlt évtizedek során egyre romló állapotú várkastély fogadja, melynek csak néhány, ízléstelenül felújított részét, illetve omladozó falait lehet megtekinteni. Ezen a helyen szervezte meg a Pro Castrum Bethlen Egyesület és a Pont pályázatíró iroda az I. Keresdi Marketing és Kommunikációs Tábort, amelynek célja: feltérképezni a várkastély jelenlegi helyzetét és megoldásokat találni a problémáira, illetve életképes tervet kidolgozni a vár jövőjét illetően.

A táborba Erdély különböző részeiből érkeztek egyetemisták és középiskolások, főként gazdasági, turisztikai és kommunikációs végzettségűek. E fiataloktól várták a kastély tulajdonosai a segítséget. A csapattá szerveződő lelkes kis társaság szakemberek segítségével dolgozott, akiktől sokat tanulhattak a projektmenedzsment, marketingtervezés, márkázás, egyedi arculatépítés, online kommunikáció és kreatív reklám csínjáról-bínjáról.

Egy hét alatt a közel tucatnyi csapat stratégiai lépések meghatározásán dolgozott, ám a fiatalok kreatív ötleteiket is papírra vetették. Ennek eredményeképpen született meg a cél: a közeljövőben újra fogják éleszteni a keresdi várkastélyt. Az ötletgazdák a korabeli hangulatot szeretnék visszaállítani a jelenlegi állapot helyett, ahol panzió, étterem, régi mesterségeket bemutató tér, múzeum, kiállítás és könyvtár is működne. Mindemellett tervbe vették különböző rendezvények, fesztiválok, táborok megszervezését is, például a keresdi Bethlen Napokét.

Ha minden a tervek szerint alakul, Maros megye egy élő kastéllyal gazdagodik, amely számos turistának és odalátogatónak biztosít kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, felejthetetlen élményeket.

SZENTES TÜNDE, Marosvásárhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1683
szavazógép
2010-09-10: Nyílttér - :

Az utca hangja

SIMÓ KATALIN, Sepsiszentgyörgy. Szeptember 2-án este 8 óra után igyekeztem haza. Sajnos, a rossz közvilágítás és a járdák magassága miatt üreset léptem, és kiestem az út közepére, a sárba. Nagyon megütöttem magam, balról autó is közeledett, amely azonban ― helyzetemet látva ― lassított.
2010-09-10: Nyílttér - :

A telek ára világos (Visszajelzés)

Az augusztus 20-i Háromszékben Antal Barna bécsi lakos keresetten rosszindulatú módon tünteti fel közjegyzői tevékenységemet: a helyzetet nem ismerve valótlan állításokat közöl egy általam hitelesített adásvételi szerződésről, amelyet szülei kötöttek.