Damokos Csaba első félideje

2010. október 16., szombat, Kultúra

Csütörtökön este a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben megnyílt Damokos Csaba egyéni tárlata Első félidő címmel. Főként az alkotó — ahogy barátai, ismerősei emlegetik: Mackó — dizájner arca látható, ugyanis közel két évtizede nap mint nap ezzel foglalkozik.

Damokos Csaba munkái izgalmas, sajátos színfoltként kérnek helyet Sepsiszentgyörgy kortárs képzőművészetében, jelezve egyrészt azt, hogy a dizájnerek lenyomatai az eddiginél nagyobb kultúrteret, odafigyelést kívánnának, másrészt, miként a tárlatot megnyitó Jánó Mihály művészettörténész is megjegyezte, ,,végre egy művész szeme befolyásolja környezetünket". Mert Mackó alkotásai testet öltenek Sepsiszentgyör­gyön utcanév- és jelzőtáblákként, színházi előadást, filmet vagy akár kosármeccset hirdető plakátokként, hétvégi kulturális rendezvények hirdetőiként. De bemutatja könyvterveit, belsőépítészeti látványtervek, filmek, színházi előadások díszleteinek fragmentumait, logókat, egyéni szabású bútordarabjait, lámpáit, a Magma alagsorában pedig kéttucatnyi művész barátjáról készített fotográfiái, portréi láthatóak. Damokos stílusa, formanyelve egységes, következetes és jól felismerhető, szinte arra ösztönző, hogy hétköznapjaink tárgyaira, közvetlen környezetünk elemeire érdemes ráilleszteni az alkalmazott művészet eszköztárát. És csak sajnálni lehet, hogy míg kézjegye rákerült két igényes háromszéki szállodára, az egyik sepsiszentgyörgyi kazánházat kultúrcentrummá ne­mesítő elképzelése papíron maradt.
Jánó Mihály Baász Imre egyik legjobb tanítványaként emlegette Damokos Csabát, kinek formaterveire ,,az erőteljes, de letisztult vonalritmusok, és a már-már puritán elegancia jellemző". Da­mo­kos, szintén Baászhoz kapcsolódva, utóbbinak egy mondását idézte fel, miszerint negyvenöt éves férfiember jó, ha kiborítja azt a bizonyos zsákját, s megnézi, mit pakolt addig bele, s ha van, amit érdemes visszarámolni, akkor lehet továbbmenni az úton. ,,Én kiborítottam a zsákomat, ami a falakon van, az, amit fölszedtem belőle, ebből született a kiállítás." Első félidő lefújva, jöhet a második, s az sem baj, miként Vargha Mihály fogalmazott, ha a játék végén hosszabbítás is lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1753
szavazógép
2010-10-16: Kultúra - Bogdán László:

A tehetetlenek (A Szatmári Harag György Társulat vendégjátéka Sepsiszentgyörgyön)

A három nővér (balról jobbra): Némethy Zsuzsa, Vencz Stella és Varga Andrea Fotó: Biró István
Ha valakit érdekel — és kit ne érdekelne? —, ho­gyan jutott az orosz társadalom oda, ahova jutott, befolyásolva a fél világot, az tanulmányozza az orosz klasszikusokat, akik egyebek mellett félel­metes, hátborzongató leltárt készítettek a középosztály tehetetlenségéről és veszedelmes élet­kép­telenségéről, egyúttal sugallva a változások elkerülhetetlenségét, addig festve az ördögöt a falra, amíg a bolsevikok képében meg is jelent, és elseperte, a költő szavaival szólva, a régi világot. Hogy helyette mit teremtett, arról sokat lehetne beszélni, de most koncentráljunk az előzményekre.
2010-10-16: Kultúra - Bogdán László:

Nyestbeszéd (Olvasólámpa)

Szőcs Géza önironikus önmeghatározása szerint a ,,szélnek eresztett bábu", akit 1986-ban utasítottak ki Romániából, hosszú nyugat-európai és amerikai bolyongás után hazatért, és politizálni kezdett, szenátor lett, és az RMDSZ alelnöke.