EU-elnökségA keleti partnerség programja

2010. december 30., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország kiemelt céljának tekinti, hogy a 2011 első felében esedékes soros EU-elnöksége idején erősítse az Európai Unió szomszédságpolitikájában a keleti viszonyrendszert. E törekvéshez igazodva rendezik meg májusban Gödöllőn a keleti partnerség második csúcstalálkozóját.

Az EU tagállamai és keleti partnerei

A svéd—lengyel kezdeményezésből kinőve 2009 májusában Prágában indított keleti partnerség keretében az EU szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait hat volt szovjet tagköztársasággal, Ör­mény­ország­gal, Azerbajdzsánnal, Grú­ziá­val, továbbá Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszor­szággal.
Martonyi János külügyminiszter októberben Budapesten külföldi nagyköveteknek azt mondta, Magyarország nagyon aktív a keleti partnerség programjának előmozdításában. Németh Zsolt külügyi államtitkár a Moldova barátai elnevezésű EU-országcsoport szep­temberi találkozóján Kisinyov­ban úgy fogalmazott: Budapest arra törekszik, hogy a keleti partnerség programja a magyar EU-elnökség sikertörténete legyen. Az államtitkár rámutatott: a májusi tanácskozás lesz az EU-elnökség legmagasabb szintű és ilyen értelemben legfontosabb nemzetközi csúcstalálkozója, mérföldkő lehet az európai szomszédságpolitika felülvizsgálati folyamatában. A magyar diplomácia fontos feladatának nevezte, hogy feltérképezzék a keleti partnerségi együttműködés lehetőségeit. Mint mondta, "a politikai stabilitás és a gazdasági együttműködési lehetőségek indokolják a keleti partnerség iránti elkötelezettségünket". A program kiemelkedő tényezőjeként említette Ukrajnát, és szólt arról is, hogy Magyarország Moldo­vával is jelentős kapcsolatépítést folytatott az utóbbi években. Tájékoztatása szerint jelentősen erősödtek a gazdasági kapcsolatok Fehéroroszországgal és különösen a kaukázusi térséggel.
Decemberben a fehéroroszországi elnökválasztást követő erőszakkal kapcsolatban Németh Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a történtek nagyon károsan befolyásolhatják Fehéroroszországnak az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatát is. Hang­súlyozta, Ma­gyar­ország a leghatározottabban elvárja, sőt, követeli, hogy a fehérorosz hatóságok bocsássák szabadon a politikai foglyokat, így a bebörtönzött elnökjelölteket is.
A Külügyminisztérium háttéranyaga szerint a keleti partnerségben a magyar EU-elnökség alatt nem elsősorban jogszabály-alkotási feladatok állnak az unió előtt, sokkal inkább stratégiai lépések megtételére van szükség.
A keleti partnerség második csúcstalálkozóját a huszonhét EU-tagállam és a hat partnerország állam- és kormányfőinek rész­vételével tartják. A tanácskozáson Herman Van Rompuy, az Európa Tanács elnöke és Orbán Viktor kormányfő közösen elnököl majd. Az eseményre Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is hivatalos, és a partnerség barátainak csoportjában várhatóan orosz kollégája is Magyarországra érkezik.
A keleti partnerség az európai szomszédságpolitika keleti irányát igyekszik erősíteni, mivel a politika eddig jobbára a déli szomszédokat tömörítő euromediterrán partnerségre koncentrált. A keleti partnerség arra ösztönzi a részt vevő országokat, hogy közelítsék jogrendszerüket az uniós normákhoz, de nem kínálja fel az EU-tagság perspektíváját.
A tagság nélküli integráció címkében összegezhető partnerség céljait a résztvevők két- és többoldalú keretben kívánják megvalósítani. A kétoldalú együttműködésben a szabadkereskedelmi megállapodások, hosszú távú célként a vízumliberalizáció és az energetikai együttműködés fejlesztésének céljai jelennek meg. A többoldalú keretekben a partnerek regionális együttműködésének ösztönzése a cél.
A 2011. májusi csúcstalálkozó előkészítésében nagy szerepe lesz az európai szomszédságpolitika folyamatban levő felülvizsgálatának. Az EU-tagállamokkal, az Európai Parlamenttel, a partnerekkel, valamint a civil társadalommal folytatott konzultációkat (2010. szeptember—december) követően az Európai Bizottság a tervek szerint 2011 tavaszán mutat be jelentést egyrészt a felülvizsgálat eredményéről, más­részt a szomszédságpolitikában érintett országok fejlődéséről. Az EU-külügyminiszterek októberben megállapodtak, hogy a 2011. májusi csúcstalálkozón megvitatják a keleti partnerségben elért eredményeket, és iránymutatást fogalmaznak meg a jövőre.
Rácz András, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Straté­giai Vé­delmi Kutatóintézetének munkatársa kifejtette: "Magyarországnak soros EU-elnökként közvetítő menedzserszerepet kell játszania, az az érdekünk, hogy a nagyokat meg tudjuk győzni a keleti régió fontosságáról, elsősorban vízumügyekben." Rámu­tatott: "Magyarország stratégiai érdeke a keleti partnerség erősítése, hiszen szomszédainkról van szó, elemi érdekünk, hogy stabilak és kiszámíthatóak legyenek." Meg­jegyezte ugyanakkor: Ma­gyarország­nak nem célja és feladata, hogy a jégtörő szerepét játssza, a magyart követő lengyel EU-elnökségnek úgyis nagy ambíciói vannak a keleti partnerségben. Magyarország számára EU-elnökként a kompromisszumkeresés, a közvetítés a legfontosabb — hangsúlyozta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2010-12-30: Család - Puskás Attila:

A sokhasznú C-vitamin (Az élet ábécéje)

Kevés ember lehet, aki ne hallott volna a C-vitaminról és annak számtalan, egészségünket védő jó tulajdonságáról. Ez a legismertebb, vízben oldódó vitaminunk. A C-vitamin (L-aszkorbinsav) tulajdonképpen egy cukor, a glükóz származéka (képlete C6H8O6), amelyet az emberen és néhány állatfajon kívül elő tud állítani az állati szervezet. Minthogy azonban nélkülözhetetlen a jelenléte szervezetünkben (száz napig nincs látható jele a hiányának), készen kell ételeinkkel magunkhoz vennünk.
2010-12-30: Világfigyelő - :

Párhuzam Fico és Orbán között

Öncenzúra helyett... cím alatt közölt jegyzetet a magyar kormány intézkedéseiről az Új Szó szlovákiai magyar napilap. Az újság szerint folytatódik az Orbán-kormány tevékenységét élesen kritizáló külföldi hozzászólások sora. A lavinát, melyhez a június óta eltelt időszak számos intézkedése adott alapanyagot, végül a médiatörvény elfogadása indította el, mely — a kormány állításaival szemben — korántsem az európai normában megszokott keretek között marad. Ha a törvény betűjét komolyan vesszük, az nemcsak a mindenkori hatalom nyomásgyakorlási lehetőségeit tágítja ki aránytalanul az őt ellenőrző médiával szemben, hanem öncenzúrára is kényszeríti a büntetésektől tartó újságírókat — írja Ravasz Ábel.