Visszatért a tiltott zene

2011. április 19., kedd, Kultúra

A sepsiszentgyörgyi zenekedvelő közönség csupán ízelítőt kapott abból a koncertsorozatból, melyet múlt héten több mint tíz ország jeles előadóművészei mutattak be a Székelyudvarhelyen tartott IV. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-Fesztiválon, de az Árkosi Művelődési Központ szervezésében a Szentkereszthy-kastélyban elhangzott hangversenyek arról tanúskodtak, a műfaj képviselőinek legjavából érkeztek a gitárosok.

A kommunizmusban a Nyu­gattal azonosították a klasszikus-gitár muzsikát, így száműzték a művészeti iskolákból, zenekonzervatóriumokból e hangszer tanítását. A kilencvenes évek elején a fiatalok éltek a lehetőséggel, és beiratkoztak az újon­nan alakult gitárszakokra, más­fél évtizede végeznek tehetséges gitártanárok az egyetemeken, akiknek többsége iskolában oktat. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Mű­vészeti Líceumban ketten irányítják a gitárosztályt, ígéretes tehetségeket tanítanak, ilyen a X. osztályos Ilyés Cecília (Kakassy Zsolt tanítványa), aki a fesztivál ifjúsági kategóriájában különdíjat nyert, és korábban is több ízben szerzett kitüntetéseket.
Hogy mitől fesztivál az, amiből a szentgyörgyi közönség csak három koncert erejéig vehette ki részét? Mondhatni, az esti fellépések kísérőrendezvényei voltak a hetven résztvevővel megtartott egyhetes versenynek és mesterkurzus-sorozatnak, mely mára Székelyföld legrangosabb gitárművészeti eseményévé nőtte ki magát. Háromszék második alkalommal a rendezvény kihelyezett helyszíne, bízunk benne, hogy ezentúl zenei naptárunk állandó programjává válik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1815
szavazógép
2011-04-19: Kultúra - Iochom István:

Kék ibolya népdalvetélkedő Felsőlemhényben

A Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet nagy érdeklődés közepette szervezte meg április 15-én a Kék ibolya népdalvetélkedő regionális szakaszát, amelynek immár másodszor felsőlemhényi iskola adott otthont.
2011-04-19: Közélet - Farcádi Botond:

Ismerjék el a történelmi régiókat (Háromszéki vezetők Băsescu nyilatkozatairól)

A történelmi, kulturális szempontot nem lehet figyelmen kívül hagyni a régiók átszervezése során – szögezték le Traian Băsescu államfő hét végi kijelentései kapcsán az RMDSZ és az MPP háromszéki vezetői. Mint arról beszámoltunk, Traian Băsescu vasárnap Kovásznán kijelentette: szorgalmazza, hogy az új alkotmányban jelenjék meg a régiók fogalma, de a fejlesztési régiók átszervezése során gazdasági és szociális kritériumokat kell szem előtt tartani, nem pedig etnikai szempontokat. Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke leszögezte: a szövetség kitart saját régióátszervezési elképzelése mellett, Kulcsár-Terza József pedig úgy vélekedett, a természetes, történelmi régiókat kellene elismerni.