Csúcskenyér, álomtorta

2011. május 5., csütörtök, Közélet

Óriáskenyér, ahogy az Isten adta: a szenes külső foszló bélt ígér

Albert Levente felvétele

Remekül sikerült a főpróba, jöhet az előadás: tegnap tökéletes állapotban került ki a kemencéből annak az ötvenkilós kenyérnek az "előhírnöke", amelyet a legnagyobb székelyföldi pékség tulajdonosa, Diószegi László ajánlott fel a városnak.

Közel 90 centiméter átmérőjű és 35 centi magas óriáskenyér sült tegnap a sepsiszentgyörgyi Park vendéglő közelében épített kemencében. A szakemberek a fokozatosság elvével éltek, előbb 23, majd 38 kilós kenyéren próbálták ki a kemence "tudását", tapasztalták ki hevítési fokozatait. "Most már teljes biztonsággal merem állítani, hogy szombaton négy órakor készen lesz az ígért ünnepi kenyér" – jelentette ki az ötletgazda Diószegi. A 75 kilós, helyben főzött krumplival és helyben dagasztott masszából készülő csúcsméretű kenyeret bárki megkóstolhatja majd, mintegy hagyományőrző módon kézzel tépve belőle.
A Szent György-napok rendezvénysorozatának másik édes látványossága, a vasárnap délre ígért 550 kilós tejszínes-gyümölcsös torta körül is minden rendben lévőnek látszik. A Diómarcipán Kft. mestercukrásza, Farkas Ferenc irányításával több mint 2200 tojás, 200 kiló tejszín és 100 kiló gyümölcs felhasználásával készül a háromemeletes torta, amelynek minden kilónyi gyarapodását a központi Diószegi-üzlet előtt felállítandó, cukrászlaboratóriumként funkcionáló, légkondicionált sátorra felszerelt elektronikus kijelzőn követhetjük figyelemmel. A torta tetején csokoládéba álmodott 550-es szám jelzi majd a város fennállásának évfordulóját, elkészítését a sepsiszentgyörgyi Multi Nr Kft. tulajdonosa, Bokor Zoltán tette lehetővé a megfelelő műanyag sablon elkészítésével.
A két kulináris csúcsteljesítmény valamennyi költségét – mintegy 20 000 lejt – Diószegi László biztosítja. "Naponta sokat kapok a várostól, a polgáraitól, így próbálom részben megköszönni az embereknek ragaszkodásukat" – mondta a Diószegi-pékség tulajdonosa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1848
szavazógép
2011-05-05: Máról holnapra - B. Kovács András:

Jogvesztés a munkahely ára?

A munkaerőpiac "rugalmassá" tételével indokolta többek közt a kormány utóbbi intézkedéseit, a munkatörvénykönyv napokban életbe lépett drasztikus módosítását, s hogy e fura érvelés mit takar, egyre világosabban látjuk.
2011-05-05: Közélet - :

Csökkenhet a jövedelemadó

16-ról 13 százalékra csökkentette a szenátus tegnap a bérek és nyugdíjak utáni adót.