Nem jött el a világvége

2011. május 24., kedd, Magazin

Nem vált be annak az amerikai keresztény mozgalomnak a jóslata, amely hónapokon keresztül azt hangoztatta, hogy május 21-én, szombaton este hat órakor vége lesz a világnak. A mozgalom számos követője emiatt megvált földi javaitól, felélte bankszámláján lévő pénzét, és egész nap virrasztott, várva az este hat órát, a végítélet eljövetelét.

A jóslatot a 89 éves Harold Camping, egy kaliforniai vallásrádió elnöke kürtölte világgá. Számítások révén jutott arra, hogy 2011. május 21-én eljön a végítélet. Az özönvíz évét vette alapul – az időszámítás előtti 4990. esztendőt, továbbá a jóslatot, hogy hét nap alatt elpusztul a világ. Camping "mértékegysége" szerint egy nap ezer évnek tűnik, így aztán a mínusz 4990-hez hozzáadott 7001-et és 2011 jött ki. A nap pontos kiszámításához ennél bonyolultabb logikával jutott el, ehhez a bibliai időben használatos naptárat vette alapul.
"Kétkedtem egy kicsit a dologban, de megpróbáltam félretenni fenntartásaimat, mivel hiszek Istenben..." – mondta az AP amerikai hírügynökség tudósítójának Keith Bauer, aki marylandi otthonából egész családjával átautózott a rádió oaklandi székházához, hogy ott várják a világvégét. "Reméltem, hogy eljön, mert úgy vélem, a mennyország sokkal jobb, mint a földi lét... Ám Isten vezérel bennünket, és nem Harold Camping" – tette hozzá. A New York-i Times Square-en várakozó Robert Fitzpatrick csodálkozott, amikor az este hat óra nyugalomban telt el. Ő ugyanis minden pénzét a világvége hirdetésére költötte el. "Nem tudom megmondani, mit érzek most... Nem értem... Nem tudom... Nem értem, mi történt... Nyilvánvalóan nem jól értettem meg, mivel még mindannyian itt vagyunk" – hümmögött turisták gyűrűjében. A mozgalom követői szerint a világvége elmaradásával Isten további próbának teszi ki őket.
Az utóbbi időben megszaporodtak a katasztrofális földrengésjóslatok. A vallásos számmisztika helyett az égitestek állásán alapuló kalkulációk szerint május 11-én Rómának kellett volna porba dőlnie Tajvannal együtt. A kataklizmák elmaradtak, az örök város áll, és Tajvanon sem pusztított szökőár.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1702
szavazógép
2011-05-24: Magazin - :

Nehéz dolga volt a zsűrinek

Nehéz volt dönteni, de muszáj volt választani – mondta vasárnap este Robert de Niro zsűrielnök a 64. Cannes-i Filmfesztivál díjkiosztóját követő sajtótájékoztatón. A zsűritagok egyetértettek az újságírókkal abban, hogy nagyon erős volt az idei mezőny: a filmek színvonala egységesen magas, s a fődíjat több alkotás is megérdemelte volna.
2011-05-24: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Valáli víz nagy sodrása

Csak a felső-háromszékiek, a környékbeliek tudják, hogy az Alsó-, Középső- és Felső-Torjából álló községnek szerves része Valál és Karatna, ahol két történelmi egyház és önálló nyolcosztályos iskola működik. Ha nem volnának ennyire adósaink a nyelvészek, biztosan is tudhatnánk, milyen eredetű a kissé furcsán hangzó Valál és a Karatna falurész neve: szláv, besenyő, török? Addig is meg kell elégednünk a Valálhoz kötődő mondával. Mint minden más háromszéki településen, itt is gondokkal küzd, terveket sző a nép. Végigpásztáztuk a Torja vize északi partján hat kilométeren elnyúló ikertelepülést.