Bezárt a Corvina könyvesbolt

2011. július 1., péntek, Közélet

Mától bezárják Sepsiszentgyörgy legnagyobb könyvesboltját, az üzletet eddig működtető csíkszeredai Corvina Könyvesház szerint az itteni forgalom nem volt elegendő a fenntartáshoz. A háromszéki megyeközpontban a néhány lakónegyedi, többnyire tucatkönyvet kínáló bolt mellett egyetlen minőségi kiadványokat forgalmazó szaküzlet marad, a kicsi és zsúfolt Diákbolt.

Ferencz Csaba felvétele

A megyeszékhelyi Csíki utca sarkán évtizedek óta könyvesboltba, antikváriumba lehetett belépni, mostanra ez megváltozott. Tegnap, tegnapelÅ‘tt már leltároztak, összecsomagolták a megmaradt, több ezer címbÅ‘l álló könyvkészletet, és eltűntek a kiadványok a kirakatokból is. Ferencz Kornélia, a csíkszeredai Corvina Könyvesház ügyvezetÅ‘je, társtulajdonosa lapunk érdeklÅ‘désére úgy fogalmazott, a kilencvenes évek elejétÅ‘l magánvállalkozásként működtetett üzlet forgalma nem volt elegendÅ‘ a fenntartáshoz. Az elmúlt három évben visszaesett az eladás, csíki és udvarhelyi boltjaikban többet adnak el, mint itt, de szempont volt a távolság is. "Már nagyon rég be kellett volna zárni, de vártuk, hátha lesz fellendülés" – magyarázta a számukra is nehéz döntést. Ma már a gyermekek sem nagyon látják szüleiket olvasni, nem járunk elÅ‘ttük jó példával, s idÅ‘közben a könyvesboltok szerepe is megváltozott, ma már rendezvényeken, könyvbemutatókon jobban el lehet adni a köteteket, fÅ‘ként azokat, amelyek körül "hírverés van" – vélekedett. Nem is az a kérdés, ki mikor vásárolt utoljára könyvet, hanem mikor olvasott utoljára könyvet? – tette hozzá.
A könyvesboltba betérni szándékozókat ajtóra ragasztott felirat tájékoztatja a július elsejei kapuzárásról. "Köszönjük, hogy velünk tartottak!" – olvashatja, aki netán éppen egy lexikont vásárolt volna. Bent már teljesen üresek a polcok, a könyvek dobozban. Az elárusítónÅ‘k egyike 1986 óta dolgozik itt, Å‘ most csak annyit tud mondani, nagyon összetört lelkileg. Társa kissé beszédesebb: elÅ‘bb pihen egy keveset, aztán új munkahely után néz, de nem szeretné, ha bentrÅ‘l fénykép készülne az üres boltról, van egy cédéje fotókkal a még működÅ‘ üzletrÅ‘l, különben is, ez a helyzet számára olyan, mintha szíve több millió darabra szakadna szét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 330
szavazógép
2011-07-01: Közélet - Hecser László:

Elutasítások újrajátszva (Patthelyzet a baróti tanácsban)

Hónapról hónapra indigószerűen ismétlődnek a baróti tanácsülések: ugyanazok a tervezetek, ugyanazok az érvek és ugyanolyan elutasítás. A tegnap testületi ülésen harmadik alkalommal került napirendre négy határozat, de az RMDSZ-es tanácstagok vagy az előterjesztés ellen szavaztak vagy tartózkodtak, így egyik elfogadásához sem gyűlt össze elegendő voks. Nagy István polgármester szerint az RMDSZ-esekben nincs építő szándék, azért szavazzák le sorozatosan kezdeményezéseit, mert már a választásokra készülnek.
2011-07-01: Közélet - Váry O. Péter:

Gazdagodott a város (Sepsiszentgyörgy)

Hatalmas összeggel egészült ki Sepsiszentgyörgy költségvetése, a pénz egy része három futó pályázat költségeinek fedezésére érkezett a fejlesztési minisztériumtól, de a város saját bevételei is számottevően növekedtek. A tegnapi testületi ülésen az önkormányzati képviselők a célirányos pénzek bevétele mellett számos költségvetési módosítást is elfogadtak.