FutásfalvaSarlós Boldogasszony-napi búcsú

2011. július 4., hétfő, Közélet

A hagyományokhoz híven, július 2-án Sarlós Boldogasszony napján a közigazgatásilag Torjához tartozó Futásfalván tizenkilencedik alkalommal tartottak fogadalmi nagy búcsút. A népviseletbe öltözött moldvai csángó magyarok, akárcsak az előző esztendőkben, dr. Jáky Teodóz Sándor győri bencés paptanár vezetésével már előző nap megérkeztek Futásfalvára.

Szombat reggel 8 órakor a Szent András tiszteletére felszentelt kegytemplomban szentmisét celebráltak, utána gyóntatásra került sor. Az ünnepi szentmise pontosan 11 órakor a kegytemplom kertjében berendezett szabadtéri oltárnál kezdődött, ahol Tifán Lajos ezüstmisés plébános házigazdaként köszöntötte a kézdi-orbaiszéki papságot, a vendégeket, a határon innen és túlról érkezett zarándokokat. A zord időjárás miatt kevesebben voltak jelen, mint az előző években. Az ünnepi szentmisét dr. Jáky Teodóz Sándor a környékbeli papság koncelebrálásával tartotta meg, és ő volt a búcsús szentmise szónoka is, aki idős kora ellenére – 59 évvel ezelőtt szentelték pappá – húsz éve, minden esztendőben kilencszáz kilométerről érkezik a kegyhelyre.
Dr. Jáky Teodóz Sándor, ünnepi szónok beszédét a hívek tizenegy kötelessége köré építette. Szabó Álmos, a Világ Győ­zel­mes Királynője, a Ma­gyarok Nagyasszo­nya Szent Korona Lovagrend, az Erdélyi Rendtartományának kormányzója és egyik lovagtársa idén is elhozta Futás­falvára a Szent Korona hű mását, és nem érkeztek üres kézzel a moldvai csángó magyarok sem, bárány formájú kenyérrel, kaláccsal, virággal és általuk szőtt kézimunkával ajándékozták meg Tifán Lajos ezüstmisés plébánost, aki a napokban ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját. A befejező áldás után a szentmise a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget, majd a több száz fős tömeg lovasokkal, a vezérkereszttel, templomi zász­lókkal, két csángó magyar asszony és két székely ruhás lány által vitt fatimai szűzanya szobrának kicsinyített másolatával, valamint a Szent Korona hű másával az élen a napokig tartó bő esőzések miatt csak a kegytemplomot kerülte meg kétszer, a tizenkét stációs Golgota kimaradt az idei búcsú programjából. A szombat délelőtti megemlékező ünnepi szentmisét a néhai futásfalvi plébános, a 82. évvel ezelőtt született és tavaly elhunyt nm. és ft. Bálint Lajos ny. érsek lelki üdvéért mutatták be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2011-07-04: Közélet - Fekete Réka:

Tömeges bukás az érettségin

Minden eddiginél gyengébb eredményt értek el a háromszéki diákok, a tegnapi előzetes kihirdetés szerint az érettségizők 55 százaléka megbukott a vizsgákon. Az átjutási átlag tíz százalékponttal kisebb az országosnál, az iskolák teljesítménye közötti különbség is hatalmas, a sikerességi arány 0,99–91,59 százalék között mozog.
2011-07-04: Közélet - Váry O. Péter:

Költöztetnék a lőteret

Lemondott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat arról, hogy területet vásároljon a lassan betelő köztemető mellett, mivel a szomszédos lőtér elköltöztetése, területének a város általi átvétele most már elérhető közelségűnek tűnik, lesz hely tehát a temető bővítésére.