Autonómia-vándorszimpóziumDél-Tirol, a modell

2011. szeptember 14., szerda, Közélet

Szeptember közepén Sepsiszent­györgyön, Csík­szeredá­ban, Marosvásár­helyen és Buka­restben vándorszimpóziumra kerül sor, amelyen a dél-tiroli autonómia sikertörténetét mutatják be a legavatottabbak, az autonóm tartomány szakemberei. A szentgyörgyi szimpózium holnap fél háromkor kezdődik a megyei tanács gyűléstermében.

"A szimpózium elsődleges célja, hogy Romániában a hallgatóság számára bemutassa a többnyelvű autonóm régió, Alto Adige/Dél-Tirol politikai, gazdasági és jogtörténetét. A szimpózium részletesen foglalkozik azokkal a nemzetközi, bilaterális, valamint helyi és jogi folyamatokkal, amelyek az évek során hozzájárultak ahhoz, hogy a politikai feszültségekkel súlyosan terhelt térséget Európa mintaszerűen sikeres régiójává tegyék" – olvasható az alkalomra kiadott három nyelvű ismertető füzetben Komlossy József programfelelős tollából.
Az előadók mindegyike, származása vagy éppen munkája nyomán Dél-Tirol autonóm tartományhoz köthető, az előadások azonban nem hivatalos álláspontot képviselnek, hanem a témák ismertetése során egyéni szemléletüket és véleményüket tükrözik. A szimpózium a többnyelvű autonóm tartomány példájával románoknak és magyaroknak egyaránt fogódzókat kíván adni ahhoz, hogy a történelmileg egységes Székelyföldön sikeres európai régió alakulhasson ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1829
szavazógép
2011-09-14: Közélet - :

A világörökség részévé válhat (Csíksomlyói búcsú)

A Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium hatáskörébe tartozó Országos Szellemi Örökség Bizottság tegnap jóváhagyta azt a javaslatot, mely szerint felterjesztik a világörökség státus elnyerésére a csíksomlyói búcsút – tájékoztatott tegnapi közleményében az RMDSZ.
2011-09-14: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Ébredj, román az iskolákban
Minden osztályteremben a tábla fölé helyeznék ki a román zászlót, hétfőnként pedig kötelezővé válna a himnusz éneklése az elemi és általános iskolai osztályokban – ezek a főbb elemei annak a törvényjavaslatnak, amelyet Maria Stavrositu demokrata-liberális képviselő kezdeményezett.