Mikestől – Mikesről

2011. november 10., csütörtök, Közélet

Az első magyar "riporternek", Mikes Kelemennek állít emléket az az összeállítás, amelyet a Pro Historia rendezvénysorozat keretében székelyföldi városokban mutatnak be ezekben a napokban.

Szabó András Mikes halálának 250. évfordulójára szerkesztett, "Édes néném..." (Mikestől – Mikesről) című önálló előadóestjét 2011. október 14-én mutatták be a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum­ban, tegnap este pedig – a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja meghívására, az EMI és az EMNT társszervezésében – a budapesti előadóművész a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében személyesítette meg a Nagy Bujdosót képzeletbeli nénjéhez írott levelei, illetve más magyar szerzők műveiből vett szemelvények megszólaltatásával. A Kazinczy- és Radnóti-díjas előadóművész jórészt csak a nyelv eszközével élve repítette hallgatóságát Mikes száműzetésének korába, az előadás ívébe simítva a vezír fogadásától a fejedelem napirendjének ismertetésén át az elefánt leírásáig sok mindent, ami 42 éves bujdosása során Zágon nagy szülöttét foglalkoztatta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1311
szavazógép
2011-11-10: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Álljunk Péter mellé

Egy sepsiszentgyörgyi diák, a 14 éves Egyed Péter támogatására szervez jótékonysági estet a Refor­mátus Kollégium holnap 16.30-tól a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
2011-11-10: Közélet - Szekeres Attila:

Áloműzés rendőri segédlettel

Pszichoaktív- és kábítószer-ellenes kampányt folytat a belügyminisztérium kebelében működő Országos Drogellenes Ügynökség, amelynek Kovászna megyei központja is részt vesz az országos akcióban. Munkatársai több ízben találkoztak a tanfelügyelőség és a középiskolák képviselőivel. A szerek káros hatásait bemutató szórólapokat és CD-ket osztottak szét.