Hótorlaszok alatt a Mezőföld déli pereme

2012. február 13., hétfő, Közélet

Háromszéken is dolgozik a Nemere, a Crivăţ "fiókája", és ha van ereje, akkor állandó téli szélként az alacsony Ojtozi-hágón siklik le a felső-háromszéki medencébe. A hét végén leállította időlegesen a vonatközlekedést, hótömegekkel betakarta a mezőföldi falusi házakat.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

Erőgépek dolgoztak a hóeltakarításon, és voltak emberek, akik a padláskijárón tudták csak elhagyni hajlékukat. Össze­állításunkban a szombat-vasárnapi helyzetet foglaljuk össze, Lőrincz Kálmán borosnyói polgármester tegnap délben ismertette a térségben kialakult állapotot.
Hiába van védő erdősáv Cófalva előtt, a Nemere Márkosfalva felől érkezik ide és Lécfalvára is, s mihelyt akadályt talál útjában, miként a sivatagi futóhomok, szabályos hóbuckákkal fedi be azok környékét (mezőgazdász szakember mesélte, annyira erős ez a szél, hogy a Mezőföld homokosabb összetételű talajából kitépi az elvetett rozsot, s gyökerestül "kergeti" délnyugati irányba). A hét végén a hó miatt Mak­sa és Bita között szünetelt a vasúti közlekedés. A szélvihar az erdősáv fái között is szállította a havat, olyannyira, hogy a cófalvi vasúti átkelőnél a hótorlaszba rekedt nyolc személygépkocsi. Kapott a hóból Nagyborosnyó is, hótorlaszok lepték el Fűzfalva településrészt. A Bodzaforduló és Nagyborosnyó közötti megyei útszakaszt egy bodzai cég erőgépe szabadította fel, csak így tudott az iskolabusz felmenni Nagypatakra.
– Teljesen eltorlaszolta a szél azt a cófalvi vasúti megálló felé tartó utcát, ahol lakom – mondja Nemes György –, lapáttal vágok lépcsőket a hóban, hogy megközelíthessem az utcát. – Mi is itt lakunk az utca két sarkán – panaszolta idősebb és ifjú Müller István. Utóbbi udvarát, kertjét befedte a hó, de a legnagyobb baj az, hogy a kapujuk előtti utat takarító hóekés kocsi házukra szórta a kő- és kavicsdarabokkal dúsított havat, amit az út túlsó széléről felszedett. – Az én udvarom és házam teteje is tele van kővel, kőtörmelékkel, ami ott hagyta nyomát a falakon is – folytatta ifj. Müller, hozzátéve: úgy dobta a tört követ és a havat, jeget, hogy belülről tartottuk az ablakot, be ne törjön.
Lécfalva északi fekvésű házsorait is betemette a vihar, több utcát kellett felszabadítani.
A Gálok-hegyen a 82 éves, magányosan élő özv. Győrbíró Ilona lakása elől erőgép hordta el a keményre fagyott havat, de leginkább a lécfalvi Malom utcában bénult meg a közlekedés. Lőrincz Kálmán borosnyói polgármester szombaton egy bodoki cég erőgépével szabadíttatta fel a hó által elzárt lécfalvi utcákat, de főként azokat a lakásokat, amelyekből ki kellett menteni a lakókat. A borosnyói önkormányzatnak van ugyan szerződése egy nagypataki, hóekével rendelkező céggel, de annak gépei használhatatlanok voltak, s a több méter magas torlaszokkal sem tudták felvenni a harcot. A Malom utcában sikátorokat vágott a gép, a 74 éves özv. Szabó Erzsébet kapuja előtt 3,8 m magas buckát hagyott a vihar. A Malom utca belső részén sorakozó családi házak udvara teljesen megközelíthetetlen volt, Páljános Magdolna és Bitai Amáliáék lakásából csak a padláson keresztül lehetett kijönni.
– Ekkora nagy hóviharra 1954-ből emlékszem – mesélte a 75 éves lécfalvi Kocsis Károly. Volt még egy ítéletidő hóviharral 1983-ban – egészítette ki Lőrincz Kálmán –, de érdekes, hogy az a megyei út környékén rakta le a havat. Lécfalván eléggé keskenyek a hótorlaszokkal elzárt utcák, a hóeke esetleg meg tudja azokat közelíteni, de a temérdek havat nincs, ahol tárolni, el kell nyomni, szállítani kissé távolabbi szabadabb helyre. – Mi már rendesen félünk – mondták a lécfalviak –, nehogy megismétlődjön a hóvihar, annyi porhavat szállított, hogy két méterre sem lehetett látni. – Ma felszabadítjuk a Paliné hegyét Lécfalván, járhatóvá teszünk néhány udvart, utat vágunk a hóban a cófalvi vasúthoz, mert az utasok csak a magas hótorlaszokon keresztül tudják megközelíteni a megállót – mondta tegnap délben a polgármester.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2012-02-13: Máról holnapra - B. Kovács András:

Új és régi arcok

Ismerjük el: a fő kormánypárt mesteri politikai fogással próbál kikecmeregni a gödörből, melybe növekvő népszerűtlensége és a fokozódó népi ellenállás lökte.
2012-02-13: Közélet - Farkas Réka:

Megalakult a háromszéki EMNP

Tegnap este lapzárta után még tartott az Erdélyi Ma-gyar Néppárt (EMNP) Ko­vászna megyei szervezetének alakuló ülése, melyre jelentős érdeklődés mellett került sor. A sepsiszent­györgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Ter­me megtelt érdeklődőkkel a nyilvános fórummal is egybekötött találkozón.