Március 15.Újabb méltó megemlékezés

2012. március 12., hétfő, Sport

Szaladással emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharca a megyeszékhelyi Gáll Lajos Futókör tagjai, akik március 10-én Bereckből indulva, tizenhárom településen áthaladva, tizenhárom emlékmű megkoszorúzása és több mint 70 km megtétele után érkeztek meg a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban található honvéd­emlékműhőz.

Szombat reggel az indulás előtt fél órával lassan gyülekezni kezdtek az idei emlékfutás résztvevői, köztük sok volt a megszokott arc, ám néhány új személyt is felfedeztünk a szaladók csoportjában. A berakodást és a beszállást követően nyolckor indult útjára a futók különítménye, és az első megálló Bereck volt, hiszen a 2012-es esemény innen rajtolt. Itt Ferentzi László, a Comenius Általános Iskola igazgatója népes gyerekhaddal várta a futókör tagjait, majd rövid, rögtönzött történelemóra után kezdetét vette a tizenegyedik emlékfutás.
Bereckből Lemhény irányába indultak el a futók és az őket kísérő kerékpárosok. A település határában a helyi iskola diákjai vártak a szentgyörgyiekre, és együtt szaladtak a turulmadaras emlékműig. Vitus Lajos lelkész beszéde után meg- volt az első koszorúzás, s a futók Kézdialmás felé indultak tovább. A község központjában levő emlékműnél Dániel Ernő katolikus pap mondott beszédet, majd Csomortán felé folytatták útjukat a szaladók. Itt Moré László tanító ismertette a falu történetét, az iskola diákjai pedig egy kis műsort adtak elő. Esztelnek bejáratánál a helyi tanintézmény igazgatója, Fülöp István és diákjai fogadták a futókör tagjait, majd közösen érkeztek meg a Szacsvay János puskaporgyártó tiszteletére felállított emlékműhöz. Ezután Kurtapatakot érintve Bélafalva volt a következő megálló, ahol a futók az iskola falán levő Tuzson János-emlékplakett mellé helyezték el a kegyelet virágait. Kézdi­szentkereszten a temp­lom mellett található emlékműnél tartott kis ünnepség után következett Kézdiszentlélek. Itt Baróti Balázs alpolgármester és Bandi Levente jegyző köszöntötte az emlékfutás résztvevőit. Innen Kézdivásárhely felé szaladtak tovább a szentgyörgyiek, akik a Turóczi Mózes Általános Iskolában levő emlékplakett alá helyezték el koszorújukat. Ezután Csernáton volt a következő megálló, ahol a Szász Barna testnevelő tanár vezette diáksereg várt a futókra, és együtt érkeztek meg a ’48-as emlékműhöz. Itt Fábián Ernő alpolgármester üdvözölte a szaladókat, s a koszorúzás után minden­ki kürtőskalácsot és meleg teát kapott. Dál­nokon is csatlakoztak a község diákjai a futókhoz, majd Márton László polgármester és Szabó József iskolaigazgató üdvözölte a szaladókat, s útravalóul fánkot raktak a ,,tarisznyájukba". A Maksa végében levő Gábor Áron-emlékmű megkoszorúzása után a nap leghosszabb szakasza, azaz 15 kilométer várt a szaladókra, akik a tervezettnél egy picivel korábban érkeztek meg a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban található ’48-as emlékműhöz. A koszorúzást követően Csutak Tamás, a Gáll Lajos Futókör front­embere köszönetet mondott mindazoknak, akik idén is részt vettek az eseményen, és reményét fejezte ki, hogy jövőben is lesz emlékfutás, ám várhatóan egy újabb útvonalon.

Csutak Tamás, Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1798
szavazógép
2012-03-12: Apróhirdetések - :

Apróhirdetések

Kínál lakás
Kézdialmáson a 381. szám alatt kertes ház eladó. Telefon: 0752 860 854, 0748 391 413.
P.
2012-03-12: Sport - :

Vasárnap rajtol a 63. Forma–1-es idény (Forma–1)

Nagyon izgalmas szezon előtt állunk, hiszen a sportág eddigi történetében még soha nem fordult elő az, hogy egyszerre hat világbajnok is ott lehet egy verseny rajtrácsán.