Hagyományossá váló ír nap

2012. március 19., hétfő, Közélet

A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi kirendeltsége és a Bod Péter Megyei Könyvtár közös szervezésében hangulatos délutánt tartottak a könyvtár Gábor Áron Termében szombaton Szent Patrik-nap – ír kultúrával fűszerezve címmel. Tavaly az önkéntességre helyezték a fő hangsúlyt, idén az ír kultúra (irodalom és tánc), illetve Írország védőszentje életének megismerésére helyezték a hangsúlyt.

Milyen könyveket ír az ír? – tette fel a kérdést a könyv­tár munkatársa, aki színes beszámolót és könyvismertetőt tartott a fellelhető klasszikus és kortárs írországi szerzők könyveiről, melybe belopta a népi jellegzetességek motívumait, kíváncsiságot keltve a szigetország irodalmi művei iránt. A kivándorlás jellemzi az íreket, hisz többen élnek országuk határain kívül, mint belül.
Az ország védőszentje a britanniai származású Szent Patrik. Halálának napja, március 17-e Írország nemzeti ünnepe. Az ír délutánon levetített film azt a legendát dolgozza fel, amely szerint Szent Patriknak köszönhetően Írország kereszténnyé vált: a pogány ír nemzetet kitartó munkával megtérítette, és sok templomot épített.
Miután a film segített ráhangolódni a szigetországi lel­kületre, a hangulatot a Szivár­vány táncegyüttes táncosai fokozták. Tanárnőjük és vezetőjük, Antal Zsófia bemutatta a tíz éve Csíkszeredá­ban működő, óvodásokból és iskolásokból álló csoportot, akik hatnyolcados ritmusú, kopogós (troble) és négynegyedes ütemű, balettcipős (light) táncot, modernet és hagyományos feldolgozásút egy­aránt bemutattak a szentgyörgyi közönségnek. A vállalkozó kedvűek a bemutató után kipróbálhatták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1480
szavazógép
2012-03-19: Közélet - Csinta Samu:

Székelyföld vonzó Bukarestben

Akár 40 százalékig is terjedő kedvezményekkel csábította látogatóit a tegnap zárult Bukaresti Turisztikai Vásár. A több mint 220 kiállítót felvonultató rendezvényen Székelyföld – immár hagyományosan – önálló standdal volt jelen.
2012-03-19: Közélet - Bogdán László:

Iván és a müezzinek

Megkezdődött tehát a péntek esti, Mag­mában látott, mintegy a fesztivált felvezető happening, és a péntek esti, Balanescu Quartet-koncert után a második színházi biennále, méghozzá egy fergeteges komédiával.