Rousseau közöttünk

2012. április 28., szombat, Közélet

Minden bizonnyal más lenne a világ, ha filozófusok irányítanák és nem politikusok. Talán jobb, talán rosszabb, de mindenképpen logikusabb. A Jean-Jacques Rousseau születése 300. évfordulójának szentelt, tegnap Sepsiszent­györgyön tartott tudományos kerekasztalon elhangzottakból többek között erre a következtetésre juthatott a szép számban megjelent hallgatóság.

Az Erdélyi Magyar Filozófiai Tár­aság szervezésében megrendezett, dr. Egyed Péter egyetemi előadótanár (kolozsvári Babeş–Bolyai Tudománye­gyetem), említett szakmai társaság elnöke által vezetett Rousseau-emlékülésen – miért ne nevezhetnénk annak, hisz a neves francia filozófus szabadság-, társadalom- és pedagógiaelméletét boncolgató eszmefuttatások erre utaltak – a három évszázaddal ezelőtti gondolatok aktualitására is rávilágítottak a meghívott filozófusok, egyetemi tanárok. Rousseau-t idézték, majd saját kutatásaikkal egészítették ki, kérdeztek és válaszoltak: az ember saját jogon birtokolja a szabadságot, de ez csak addig terjed, amíg az egyén megválasztja vagy kijelölik számára a közösséget; szabadság ott van, ahol törvény van, a rousseau-i értelemben ezekben a jogszabályokban a közösségre jellemző erkölcsi törvényeket szögezik le, és amikor az erkölcs hanyatlik, a közösség kiszolgáltatottá válik. Sok kérdést vetett fel a legitim hatalom, valamint a közérdek meghatározása, utóbbiról Egyed Péter állította, hogy annak megfogalmazása nem a politika kizárólagos privilégiuma. Szinte minden állításban benne rejlett a kérdés: vajon a mai társadalmak milyen erkölcs mentén működnek, egyáltalán hol a helye manapság a rousseau-i erkölcsfilozófiának, társadalmi erénynek?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1313
szavazógép
2012-04-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Tűzkutya, az elfeledett konyhai kellék (Ízelítő az árkosi tájmúzeum gyűjteményéből)

Kürtőskalácssütő cserép, húsvágó bárd, lábasok, a kenyérsütés és a vajkészítés eszközei, illetve a tűzkutya, a nyílt tűzhelyen készített húsok kelléke is megtekinthető Bálinth Zoltán immár hagyományos városnapi kiállításán, mely ezúttal az erdélyi konyha tárgyait mutatja be.
2012-04-28: Közélet - :

Bod Péter-napok Kézdivásárhelyen

Az idei, immár huszonegyedik alkalommal megszervezett Bod Péter-napok a hagyományokhoz híven tegnap reggel a névadó szobra előtt kezdődtek, ahol László Katalin igazgató a háromszáz évvel ezelőtt született tudós, református lelkész életútját méltatta, majd Tamás Sándor megyeitanács-elnök, az iskola egykori diákja háromszáz éven átívelő képzeletbeli utazásra hívta a hallgatóságot, egy kitalált történet alapján idézve fel a névadó alakját.