Hivatalosították jelöltjeiketMinőséget ígér az EMNP

2012. május 2., szerda, Közélet

Tizenöt településen indít saját polgármesterjelöltet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), és harminc helyen teljes önkormányzati listával jelentkeznek a június 10-i helyhatósági választásokon.

Csak Zágonban jött létre hivatalos EMNP–MPP együttműködés közös jelölttel, közös listával, ám ahol nincs saját emberük, ott arra biztatják támogatóikat, a polgári színekben indulókra szavazzanak. Egyetlen kivétel Sepsiszentgyörgy, saját polgármesterjelöltjük nem lesz, az RMDSZ-es Antal Árpádot támogatják.
Tegnap délelőtt már csak a megyei és a sepsiszentgyörgyi jelöltek dokumentumainak benyújtása volt hátra, a vidéki formaságokat sikerült rendezniük – mondta el Ne­mes Előd, a párt megyei elnöke. Az EMNP saját polgármesterjelöltet indít Árko­son Kocsis Csaba személyé­ben, Bereckben Pál Já­nos függetlent támogatják, Bölön­ben EMNP-s színekben indul Biró Zsolt Lajos gazdálkodó, Illyefal­ván Bíró Zsolt állatorvos, Kézdiszentléleken Boldi­zsár Béla, Maksán Bács Benke László gazdálkodó, Mál­ná­son Szőcs Magdolna jogász a polgármesterjelöltjük, Ba­conban a függetlenként induló Benedek Mártát támogatják, Nagyborosnyón Szőcs Levente jelenlegi alpolgármester indul néppárti színekben, Uzonban Dobri Hunor, Vargyason Imets La­jos, Zabolán pedig Sebestyén Levente. Zágonban az MPP-vel közösen indítják Damó Csabát. Baróton Virág Lász­ló tanító, Kézdivásárhelyen Jo­hann Taierling a néppárti polgármesterjelölt, a másik két városban, Sepsiszentgyör­gyön és Kovásznán az RMDSZ, illetve az MPP jelöltjét támogatják.
Nemes Előd elmondta, az MPP-vel nem sikerült megyei szintű megállapodást kötniük, de a hallgatólagos egyezség él: ahol nincs egyik pártnak önálló jelöltje, listája, ott a másikat támogatják. Az EMNP Erdő­vidéken erősebb, Nagyajta kivételével mindenütt van saját emberük, kevésbé volt eredményes a szervezetépítés Kéz­diszéken, ahol inkább a polgáriak jeleskedtek, de egyikük vagy másikuk jelen van minden településen. Nemes Előd szerint nagyobb és lényegesen minőségibb válasz­tási lehetőséget sikerül biztosítaniuk, mint négy évvel eze­lőtt, minden, magyarok lakta településen létezik alternatíva az RMDSZ-szel szemben. Nemes Előd azt is elmondta, az EMNP minőségre törekedett, alaposan megválogatták jelöltjeiket, s ha nem került vállalható személyiség, inkább nem állítottak külön jelöltet.
Az EMNP háromszéki kampánynyitóját május 11-én Sepsiszentgyörgyön tartják, közösségépítő rendezvénnyel készülnek, példát is mutatnának, tagságuk többsége nem politikus, nem is kíván az lenni, sokkal inkább közösségszervezőknek tartják magukat. "Megnyilvá­nulásainkban is igyekszünk eltérni a politikusok prototípusától", hangsúlyozta a Nemes Előd.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1788
szavazógép
2012-05-02: Közélet - :

Tapasztaltak kormánya

A találgatásokhoz képest némileg eltérő miniszteri listát mutatott be tegnap este Victor Ponta kijelölt kormányfő, mint indokolta, a javasolt kabinetvezetőket tapasztalatuk alapján választották ki, hiszen egyelőre csak hat hónapos kormányzásra készülnek, a novemberi választások után viszont a fiatalok is helyet kapnak a reményei szerinti következő kormányalakításban.
2012-05-02: Közélet - Bokor Gábor:

Lefestették a magyar feliratot (Nacionalitsta provokáció Kovásznán)

Ismeretlen tettesek a hét végén fekete festékkel lefújták Kovászna várostáblájának magyar nyelvű feliratát, valamint a táblára ragasztott Székelyföld emblémát.