Krónikus orvoshiány

2012. június 15., péntek, Közélet

Július 1-jétől egyetlen, Brassóból ingázó félállású szakorvos látja el Kovászna megye közel négy és fél ezer rákos betegét, a hatezer diabéteszes pedig egy sepsiszentgyörgyi és egy kézdivásárhelyi magánrendelőben írathatja fel gyógyszereit.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A krónikus betegek két legnépesebb ágazata soha nem látott krízishelyzetbe került Háromszéken – ezúttal nem a pénz- és gyógyszerhiány okozza az ellátás zavarát, mint korábban gyakran, hanem a szakemberek elvándorlása, kilépése az állami szektorból.
Miután nemrég egy onkológus szak­orvos elhagyta a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat, egyik diabetológus szakorvos pedig gyermeknevelési szabadságra ment, az egyetlen teljes állású onkológus, dr. Cerasela Strîmbu bejelentette, július 1-jétől egy brassói magánkórházban dolgozik, dr. Hal­mágyi Ildikó, a megyei diabéteszprogram vezetője pedig – szintén júliustól – csak magánrendelőjében fogadja a pácienseket, az új esetek ellátása, a kezelés beállítása céljából rövid programos szerződést köt továbbra is a kórházzal.
Dr. Antal Álmos, a megyei kórház orvos igazgatója szerint „amiatt, hogy az állam beengedte ezt a kapitalista-liberális betörést a gyógyszerpiacra, a kórházakba és a magánrendelőkbe, az egészségügy jelenleg olyan helyzetben van, ha az említett szereplőknek nem felelnek meg az állam által hozott szabályok, akkor tudják zsarolni a rendszert. Az egészségügyről az államnak nem szabad levennie a kezét, mert az egészségügy társadalmi feladat, szociális ellátás, amit ha az állam nem tart kézben, akkor ki van téve annak, hogy az orvosok a könnyebben megszerezhető és jobb fizetésért, valamint jobb munkakörülményekért a magánkórházakat választják.”

A megyei kórház menedzsere belátja: gondot okoz a szakorvoshiány az említett két ágazatban, de mindent meg­tesznek azért, hogy a betegek ne érezzék meg túlságosan a változást. András-Nagy Róbert közölte, a Brassóból ingázó, félállású onkológus feladata lesz a kezelések beállítása, az osztályon végzett kemoterápiát az asszisztensek is tudják követni, a kezelések felügyeletébe besegít dr. Bartók István belgyógyász-hematológus is, és amint találnak jelentkezőt, alkalmazzák, mivel a programfelelős nem mondott fel, csupán felüggesztette munkaviszonyát a kórházzal, és ez lehetővé teszi az üres állás betöltését. A cukorbetegek gyógyszerfelírása sem kellene hogy hiányt szenvedjen, mivel folyamatban az említett magánrendelő szerződéskötése az egészségbiztosítási pénztárral – tájékoztatott a menedzser.
„Nem akarunk struccpolitikát folytatni, hogy azt állítsuk, minden jól megy, el kell mondanunk, hogy ilyen problémákkal küszködünk” – szögezte le dr. Antal Álmos, aki szerint mindez nem azt jelenti, hogy egy folyamat teljesen elakad, de említett területeken működésbeli zavarra lehet számítani.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1807
szavazógép
2012-06-15: Máról holnapra - Farkas Réka:

Sok hűhó, de miért?

Alig zárultak le az önkormányzati választások, a diadalittas Szociál-Liberális Szövetség máris új frontvonalakat nyitott, minden jel szerint nem érik be a demokrata-liberálisok megsemmisítésével, félresöpörnék, de legalábbis nagyon háttérbe szorítanák Traian Băsescu államelnököt is.
2012-06-15: Közélet - Farkas Réka:

Virul a tulipán Háromszéken (Eredményeket értékelt az RMDSZ)

Lényegesen jobban szerepelt az RMDSZ Kovászna megyében, mint négy évvel ezelőtt – nyilatkozta Tamás Sándor, a szövetség megyei elnöke, aki számokkal is alátámasztotta állítását.