Erdő-mező ajándékaA mezei katángkóró

2012. július 12., csütörtök, Család

Ez a fészkesvirágzatúak családjába tartozó, kék virágú növény – nálunk inkább cikória néven – közismert.

Ugyanis nemcsak mezőn, hanem városaink kevésbé gondozott gyepjeiben is jól érzi magát. Mivel virágzása tartós (júniustól októberig), otthonossá vált urbánus környezetünkben. A katángkóró (Cichorium, intybus) nemesített alfaját a cikóriakávé alapanyagaként használták valamikor. Már Napóleon kontinentális zárlata, de a 20. századi háborúk is elzárták a kávétermő országoktól Európát. Én még jól emlékszem a piros papírba csomagolt, labdacsszerű hengeres cikóriakávéra (bádogdobozban is forgalmazták), amit forró vízben kellett feloldani.
A „kóró” név sem véletlen, ugyanis a viszonylag vastag, alig leveles szára valóban kórószerű. A feltűnő kék (olykor rózsaszín, sőt, fehér) külső meddőszirmokon belül helyezkednek el a nyelves termővirágocskák. Az egész virág ehető, színes szirmai szépen díszítik ételeinket. A kacoros alakú tőleveleit salátába, darabolva pedig vajra hintve fogyasztják. Kissé keserű íze párolva enyhül. A szintén cikória-rokon endívia nálunk kevésbé elterjedt, saláta-hasznú.
A katángkóró azonban nem elsősorban étrendi, hanem gyógynövény. A tejnedvet (laktucin) kibocsátó katáng cikóriasavban, flavonoidokban, nemes változata pedig inulinban gazdag. Fontos ásványi anyagokat (réz, vas, kalcium, foszfor) és vitaminokat tartalmaz. Mindenekelőtt étvágyserkentő, de elősegíti az epetermelést, csökkenti a trigliceridet és a koleszterint. Teáját régóta használják, a máj- és a veseműködést kedvezően befolyásolja. Így készítsük el: a szárított virágos hajtásból fél evőkanálnyit főzzünk 2 dl vízben tíz percig, szűrjük le, és 15–20 percig hagyjuk állni. Naponta kétszer két hétig fogyasszuk egy-egy kúra alkalmával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2012-07-12: Család - :

Nyáron nyaralunk, nem tanulunk...

Kell-e a vakációra házi feladatot adni az iskolásoknak vagy sem? Megoszlanak a vélemények erről a szülőt és gyereket egyaránt nyomasztó kérdésről.
2012-07-12: Család - :

Ízületi gyulladást gyógyít a meggy

A meggylében található antioxidánsok javítanak az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotán – hangzott el az Amerikai Sportorvosok Kollégiumának idei kongresszusán San Franciscóban.